S-au simplificat PROCEDURILE de depunere a documentelor pentru şomajul tehnic !

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE ECONOMIC Principal

Prin ordonanța de urgență publicată ieri în Monitorul Oficial se aduc modificări prevederilor privind șomajul tehnic asigurat de stat, eliminându-se necesitatea de a depune certificatul de situații de urgență și extinzându-se această oportunitate la nivelul tuturor angajatorilor. Conform ordonanței de urgență, de această facilitate „beneficiază salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului”.

O altă noutate adusă de ordonanța de urgență publicată astăzi este referitoare la cursurile de formare profesională a adulților. Conform textului publicat, pregătirea teoretică a programelor de formare profesională în condițiile OG 129/2000 privind formarea profesională a adulților, „cu excepția programelor de nivel de calificare 1, se poate desfășura și în sistem online, cu notificarea comisiei de autorizare, însoțită de dovada accesului la internet și a deținerii de mijloace electronice, pentru fiecare cursant în parte”.

Pentru a consulta actele normative publicate în Monitorul Oficial astăzi, click aici.

Pentru consulta măsurile instituite de Guvern 21 martie 2020, click aici.

 Cine poate beneficia ?

  • Toți salariații angajatorilor care își reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate, urmare a suspendării contractelor de muncă potrivit prevederilor Codului Muncii. A fost abrogată clasificarea in doua categorii a angajatorilor ce își reduc activitatea total sau parțial (unii ca urmare a ordonanțelor militare privind combaterea epidemiei de coronavirus, altii din cauza conjucturii). Toți angajatorii urmează aceeași procedură când solicită contravaloarea indemnizației pentru șomajul tehnic suportat din bugetul fondului de șomaj.
  • S-a abrogat obligația prezentării certificatului de situații de urgență pentru aprobarea plății indemnizației pentru șomajul tehnic suportat din fondul de șomaj. Acest certificat există, dar se utilizează în alte situații (de exemplu, pentru amanarea la plata a chiriei si utilitatilor pentru IMM-uri si PFA-uri).
  • Pe perioada stării de urgenţă, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat (75% din 5.429 LEI = 4.071 LEI brut, respectiv 2.381 LEI net). Pentru aceste indemnizatii se datoreaza toate taxele aferente salariilor (impozit pe venit, pensie si sanatate), mai putin contributia asiguratorie pentru munca (cei 2,25% din salariul brut).
  • Daca cei trimisi in somaj tehnic au salariul brut mai mare de 5.429 de lei, angajatorii pot să suplimenteze indemnizațiile până la minimum 75% din salariul de bază respectiv. Exemplu: salariu brut 10.000 LEI. 75% inseamna 7.500 LEI. Din aceasta suma, bugetul de stat suporta numai 4.071 LEI. Diferenta pana la 7.500 LEI poate fi suportata de angajator (adica nu e obligatoriu, este la latitudinea angajatorului).
  • Citeşte şi: Ion Cristoiu: “Este o crimă ce face Orban”
Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Tun de război în Vrancea / Prefectul Berbece plăteşte hotelierului Barbugiu de trei ori preţul camerei
Prefectul de Vrancea Gheorghiță BERBECE i-a dăruit afaceristului evazionist Bogdan Vasile o afacere la cheie: ...