GOLĂNIA furnizorilor de gaze naturale
Newstandard.news avertiza de acum o lună!
Atenţie cu cine semnezi contractul de gaz! Enel şi E-ON, cele mai mari preţuri
Mulţi români s-au trezit cu propuneri de contracte de la furnizorii de gaze naturale (pentru perioada de după 1 iulie 2020, când se liberalizează piaţa gazelor naturale). Numai că preţul de achiziţie al acestora, de către companii, este de patru ori mai mic. Prin liberalizarea pieţei preţul de achiziţie s-a prăbuşit. Pe timp de COVID, acţiunile pe burse (vezi grafic) s-au dărâmat. Dar consumatorilor li se propun aceleaşi soluţii ca înainte.
”
Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă – să trimită ‘semnaţi cu noi’, că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ. Ori acest lucru nu se poate întâmpla, acest lucru nu va rămâne aşa, o să am o întâlnire cu furnizorii să le explic că reducerea sau cel puţin parte din reducerea preţului la achiziţie să se regăsească în preţul consumatorului”, a afirmat Virgil Popescu, scrie Agerpres.
Ministrul Energiei a susţinut că în ultimă instanţă Guvernul poate interveni pentru limitarea adaosurilor comerciale practicate de furnizorii de gaze naturale, pe baza Legii Concurenţei.
„Dacă nu, am discutat cu Consiliul Concurenţei şi avem modalitate de intervenţie, pe Legea Concurenţei, nu-i vom lăsa ca profitul pe care l-ar putea obţine din diminuarea preţului la gaze, tot pe seama producătorilor, pentru că tot producătorii vor fi cei fraieriţi, de data asta preţul este jos şi n-ai ce să-i faci… Ne vom asigura că acea diferenţă se va regăsi în jos în factură. Avem instrumente pe Legea Concurenţei. Noi am discutat deja cu Consiliul Concurenţei, el urmăreşte foarte bine comportamentul în piaţă al jucătorilor furnizori de gaze, şi vom lua măsuri: vom interveni în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, şi le vom limita adaosurile, dacă vor distorsiona piaţa şi nu vor înţelege că nu poţi să exploatezi acest moment pe seama producătorilor şi a consumatorilor. (…) Nu vreau speculaţii pe piaţă şi mă voi uita ca să nu existe speculaţii pe piaţă. Vă spun foarte ferm că vom interveni dacă vom vedea comportament (neconcurenţial al furnizorilor, n.r.)”, a adăugat Virgil Popescu.
Preţul la gaze naturale, mai mult decât triplu în România
Ministrul Energiei a subliniat că în prezent preţul gazelor naturale în hub-ul de la Baumgarten este foarte mic, de aproximativ 25 de lei per megawat.
Contractele trimise de principalii operatori sunt între 90-140 de lei/ MW.
One Comment
CONSTANTIN PISTEA
Va reamintesc momentrul in care deputatul PSD Iancu a repetat de mai multe ori ca daca se va liberaliza pretul gazelor vom plati enorm de mult posibil si dublul actualului pret. Actualul ministru al economiei a spus ca nu este adevarat ca se va regla pretul conform economiei de piata dupa criteriile cererii si ofertei. Adevarul este ca vom scoate mai multi bani din buzunar si domnii guvernanti acum ridica din umeri. Ei fac politica liberala si nu social democrata sau cum tipau mergenarii #REZIST in Piata Victoriei Ciuma rosie. Acum sa plateasca dar nu de pe fotolii de secretari de stat , ministri si alte functii grase din bani publici. Votati dragi romani si poate , poate vom gandi de 1000 de ori pe cine punem stampila in viitorul scrutin