Forbes: Un român este BOSS-ul MONDIAL al roboţilor

Marius Ghilezan ECONOMIC OPINIE Principal

Toată lumea ştie cine se ascunde în spatele Vulpiţei, vedeta tv. Eu sunt printre cei care nu o cunosc. Dar, îmi place să scriu despre necunoscuţi publicului românesc ahtiat de cancan sau caterincă ieftină.

Oneşteanul Daniel Dines a fost recent numit, de către revista „Forbes”, „BOSS-ull mondial al roboților”.

Daniel Dines este primul miliardar creat de industria robotizării. Despre el am tot scris.

A creat primul „unicorn” din Romania (o companie de tip Unicorn este de obicei o afacere pornită după anii 2000 în domeniul tehnologiei, care are o evaluare actuală de peste 1 miliard de dolari)

10 Miliarde de dolari, valoare de piaţă, în cinci ani

Acum 5 ani UiPath avea trei angajati, sediul era într-un apartament de 3 camere din Bucureşti, iar venituri anuale erau de 500.000 $.

In 2019 UiPath a avut venituri de 400 milioane $.

Recent, UiPath a fost evaluată la peste 10 miliarde $.

Wow!

Cum este posibilă o asemenea crestere in doar 5 ani?

Ce face UiPath atât de bine?

E un robot care permite oricărui profan să-şi facă propria aplicaţie.

Eu am devenit anul trecut client UiPath.

“Cu ajutorul platformei lor am reușit să creez o aplicație de contabilitate și analiză financiară in mai puțin de 3 luni, cu mai putin de 1.000$.

Aplicația se numește Maxfin  și este dezvoltată pe platforma UiPath.

Dacă apelam la o firmă de IT, aplicația m-ar fi costat 80.000$ şi ar fi durat dezvoltarea un an de zile”, scrie Radu Georgescu, un alt brand de top din industria IT.

Din Oneşti, cu ocol prin faculta din Bucureşti, spre Sillicon Valey şi retur

Deniel Dines a terminat Facultatea de Matematică-Informatică în 1997. E din Oneşti. Ca fire, s-a descris  destul de leneş, dar avea un pic de talent la matematică şi a intrat uşor la facultate, la secţia de Informatică, conform propriilor mărturisiri.

Facultatea l-a dezamăgit. Nu se prea ducea la cursuri. Când a văzut că un coleg câştiga 300 de dolari pe lună din programare, s-a pus pe studiu. Dintr-o carte a învăţat totul. S-a  dus, prin 1995-1996, la o companie de outsourcing franţuzească. Începuse un prim val de plecări de programatori români la Microsoft. Veneau anual să recruteze de aici.

Citeşte şi: Un român pe coperta FORBES. Mai bogat ca ŢIRIAC. Vezi cum a reuşit!

Aşa a ajuns să dea  o serie de interviuri şi i s-a făcut o efortă pentru sediul din Seattle, de 60.000 dolari pe an brut. Era o ofertă bună.

Când a ajuns în Statele Unite ale Americii, în 2000, erau deja vreo 200 de români la Microsoft. A stat 5 ani în State şi s-a întors în 2005. Nu se acomodase acolo. Şi avea <<driveul>> de antreprenor. Începuse să se gândească la nişte produse. A avut nişte parteneri iniţiali, a făcut nişte businessuri de outsourcing, nimic major.

“Ingineria software nu e neapărat o muncă de sinteză, e elaborare, analiză. De aceea eu am fost mereu un programator ok, nu strălucit. Eu sunt un om sintetic, nu analitic, mă plictisesc repede. Iau decizii cu informaţii puţine, e un <<skill>> foarte util pentru un CEO”, povesteşte Dines Ziarului financiar.

S-a bazat pe investitori! El avea ideea briliant

A înfiinţat compania UiPath cu un produs inovativ, mai ieftin decât concurenţa.

În 2015 a primit prima finanţare, de la un incubator la Londra, de 1,6 mil dolari. A folosit fondurile ca să angajeze oameni şi să se extindă. În aprilie 2017 a mai primit o finanţare de 30 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de 110 milioane dolari. A oferit 30% din companie. La acel moment avem nevoie de capital şi au început să caute investitori. În 6 ani dacă faci valoarea de piaţă a ajuns la 10 miliarde de dolari. Nu e rău.

În acest moment, fondatorii companiei deţin mai puţin de 50% din UiPath, dar deţin controlul, având drepturi de vot de peste 50%. “Nu contează cât deţii ca procent”, spune Dines.

Astăzi, compania are venituri între  150-200 mil. dolari.

Dines nu dă sfaturi. Decât unul. Eşti antreprenor cu idei colosale? Du-te la un accelerator! Zice noul lider mondial al roboticii care trăieşte şi munceşte în România.
Averea lui este estimată la 1,2 miliarde de dolari. Cam modest, la potenţialul său.

Rich Wong, unul dintre ultimii investitori, spune că “Daniel are viziune şi ambiţie pentru crearea uneia dintre cele mai mari companii din lume,” potrivit Forbes.

Sediul companiei este în Bucureşti.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
5 parlamentari PSD îi cer profesorului Iohannis să-l examineze “pe agramatul elev” Grindă
Patru deputaţi PSD, Nicuşor Halici, Angel Tîlvăr şi Dragoş Bârlădeanu şi senatorul Cristian Dumitrescu îl ...