Biserica Ortodoxă încheie domnia ultimului autocrat din Balcani

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL OPINIE POLITIC

Ortodocşii sârbi îi dau lovitura autocratului soft, Milo Djukanović, ocrotit de NATO, afirmă presa internaţională.

Alegerile de duminică din Muntenegru (statul cu 650.000 de cetăţeni), aflat pe coasta de est a Adriaticii, au consfinţit victoria la mustaţă a formaţiunii lui Milo Djukanović Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS) cu 35%. Numai că singur nu poate forma guvernul.

O alianţă de partide naţionaliste sârbe numită ‘Pentru Viitorul Muntenegrului’, care doreşte legături mai strânse cu Serbia şi Rusia şi este susţinută de puternica Biserică Ortodoxă Sârbă, a obţinut 32,55% din voturi.
Citeşte şi: O abaţie din Anglia se mută din cauza scandalurilor sexuale cu minorii

Un grup de centru-dreapta, ‘Pacea este Naţiunea Noastră’, care de asemenea se opune DPS al lui Djukanovic, a obţinut 12,53%. O altă alianţă condusă de partidul verde URA a câştigat 5,53% din voturi.

Liderii opoziţiei, grupurile pentru democraţie şi drepturile omului îi acuză de multă vreme pe Djukanovic şi partidul său că administrează Muntenegru ca pe propria latifundie, organizând un stat corupt şi cu legături cu crima organizată.

Opoziţia unită a câştigat 41 de locuri de deputaţi dintre cele 81 ale parlamentului micii ţări balcanice.

Aceasta îi cere lui Djukanović să demisioneze, deşi mai are mandat prezidenţial până în 2023.

Biserica Ortodoxă Sârbă, deposedată anul trecut de proprietăţi, a condus lupta electorală împotriva partidului lui Milo Djukanović.

citeşte şi: Erdogan se laudă că a descoperit cel mai mare zăcământ de gaz din Marea Neagră

Deşi musulmanii albanezi și croați reprezintă doar 18% din populație, liderul autocrat nu a putut fi mişcat de la putere, timp de 30 de ani după declararea independenţei Muntenegrului, din cauza divizării ortodocşilor. Clerul era împărţit între Patriarhia de la Belgrad şi cea autohtonă.

Ortodocşii sârbi i-au făcut satanişti pe cei din conducerea guvernului care acum va fi schimbat.

Milo Djukanović s-a bucurat de atenţia occidentului care l-a protejat. A adus micul stat în NATO, în 2017 şi a început procesul de aderare la UE.

Deşi nu face parte din Zona Euro, de mulţi ani moneda de schimb este Euro, micul stat neavând suveranitate monetară.

Presa corectă politic acuză că viitoarea guvernare va fi apropiată de Rusia şi de Serbia. Noul guvern de la Podgorica va fi unul tot pro-occidental, este de părere Srecko Crnogorac, profesor al Facultăţii de Administraţie şi Studii Europene din Podgorica, potrivit Politico.

Marea problemă a noului guvern este plata datoriilor făcute de guvernul lui Djukanović pentru construcţia a 140 de km de autostradă Boljare-Bor.

China le poate lua terenurile din 2021

Pentru că nu a avut banii necesari, China Exim Bank a acordat imediat un împrumut de 1 miliard de dolari pentru primul tronson, de 41 de kilometri. Adică, chinezii au împrumutat cu 85% din suma primului tronson, o sumă care echivalează cu 19% din Produsul Intern Brut al Muntenegrului.

Condiţiile puse în 2018 de chinezi au devenit însă clare: dacă din 2021 Muntenegrul nu poate achita tranşe din cei 3 miliarde de dolari, RP Chineză are dreptul de a lua garanţie terenuri şi proprietăţi în mica republică europeană.China poate cumpăra astfel o ţară cu 3 miliarde de dolari.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Dulceaţă de aronia (chokeberry sweetness)
ARONIA este cel mai eficient antioxidant (de 15 ori mai puternic decât afinele). Fructul este ...