Judecătorii nealiniați avertizează: serviciile secrete vor să reimpună controlul asupra magistraților
Trei asociații profesionale ale magistraților, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) avertizează de pericolul revenirii situației de interferență a serviciilor secrete în actul de justiție.
Klaus Iohannis a cerut modificare de urgență a legilor justiției. Cătălin Predoiu le-a supus dezbaterilor publice.
Judecătorii nealiniați avertizează că există pericolul revenirii la vremea protocoalelor.
Iată câteva probe în susținerea afirmațiilor:
„Prin proiectul de modificare a Legii 303/2004 se abrogă garanţii importante ce vizau protecţia independenţei judecătorilor şi procurorilor faţă de influenţa serviciilor de informaţii. Astfel, se abrogă articolele ce reglementau incriminarea racolării judecătorilor şi procurorilor de către serviciile de informaţii, demers ce lasă să se înţeleagă că asemenea acţiuni nu ar fi vădit vătămătoare pentru sistemul judiciar şi pentru independenţa Justiţiei. Procedura de verificare a calităţii de ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii a fost practic golită de substanţă”, se spune în declarația comună.
Mai mult, afirmă asociaţiile, se abrogă notele ce consacrau caracterul de informaţii publice, fără nicio excepţie, al tuturor informaţiilor care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea instituţională între instanţe şi parchete, pe de o parte, şi orice altă autoritate publică, pe de altă parte, precum şi actele administrative extrajudiciare emise sau încheiate de către sau între autorităţile publice care privesc sau afectează desfăşurarea procedurilor judiciare.
Citește și: Rechizitoriul întocmit de DNA împotriva lui Eugen Şerbănescu conţine mistificări. Iată probele!
„În acest mod, se deschide din nou posibilitatea încheierii protocoalelor secrete ce vizează sau prejudiciază justiţia şi actul de judecată, în condiţiile în care acestea au afectat profund independenţa Justiţiei şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”, spun magistraţii.
Pe timpul Laurei Codruța Kovesi s-au semnat o serie de protocoale între SRI și DNA, prin care Serviciul Român de Informații dobândea puteri nelegale de cercetare penală. Ulterior, Curtea Constituțională a României a decis că Protocoalele sunt ilegale.