Alin Nica reabilitează Conacul Mocioni din Foeni cu fondurile norvegiene

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC

Conacul Mocioni din Foeni va intra în circuitul turistic timișean după o investiție de 12 milioane lei a Consiliului Județean. Investiția va beneficia de finanțare prin granturile norvegiene.

Proiectul Consiliului Județean Timiș de reabilitare a Conacului Mocioni fusese anul trecut pe lista lista de rezervă a programului RO-CULTURA, finanțat prin granturi norvegiene, iar anul acesta va putea intra în lucru ca urmare a deciziei de suplimentare a fondurilor alocate programului.

Data estimată pentru începerea implementării este luna aprilie 2021, proiectul trebuind finalizat în termen de trei ani.

„Prin această investiție, abordăm mediul rural, care nu a beneficiat mereu de atenția cuvenită. Practic, completăm oferta turistică și culturală a județului, dincolo de ceea ce are Timișoara de oferit. Proiectul se afla în așteptare încă de anul trecut, iar acum am primit o veste excelentă. Fondurile pe programul RO-CULTURA au fost suplimentate, astfel că în primăvară vom putea intra în implementare. Potențialul turistic al județului este imens, reprezentând o axă importantă de dezvoltare, alături de cea de business. Practic, cele două se pot completa extrem de bine”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica, citat de Ziua de vest.

citește și: THE ECONOMIST: “Din cauza eurocraților, ROMÂNIA va întârzia imunizarea”

Prin latura educativă, proiectul va contribui la activitățile culturale care amintesc vizitatorilor de viața familiei Mocioni. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin. Proiectul va fi patronat de Michael de Styrcea, urmașul familiei Mocioni, care va acționa ca ambasador, maximizându-i astfel impactul.

Contribuția CJ se ridică la 20%, restul reprezentând finanțare nerambursabilă. Investiția propusă se realizează într-un parteneriat cu islandezii de la North Consulting, notează Ziua de vest.

Familia Mocioni este ancorată mult în timp. Provine din nordul Greciei.

După înobilarea imperial din secolul XVlll iau naştere două ramuri  distincte: ramura „Mocioni alias Popovici“ şi ramura de Foeni.

Familia a avut o serie de politicieni remarcabili. În forurile de la Budapesta și Viena au apărat cauza  ortodoxiei româneşti.

citește și: ATENȚIE la pastilele pentru râia câinilor! Nu sunt preventive pentru COVID-19

Familia Mocioni construiește ansambluri rezidenţiale: la Foeni (jud. Timiş), la Căpîlnaş şi Bulci (jud. Arad), la Birchiş (jud. Arad, ars în 1944) şi la Vlaicoveţ (astăzi în Serbia).

Ramura Mocioni de Foeni, după cum afirmă şi atributul nobiliar, primeşte la înnobilare, în regim de donatio mixtae, domeniul de la Foeni. Moşia va fi considerată ulterior leagănul întregii familii şi va reprezenta un efervescent centru cultural-politic al zonei şi un reper al luptei pentru afirmarea românilor din Banat.

Mocioni Stârcea, nepotul celor din ramura de Foeni, născut în 1909, avea să devină cel mai bun prieten al Regelui Mihai, căruia îi și donează Castelul de la Săvârșin.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Cumetrie pluseristă: Soții Althamer aduși la putere. De ce l-au executat pe profesorul Burnei?
Soții Althamer fac parte din rețeaua lui Dacian Cioloș. Partidul care a condamnat cumetriile politice ...