Ucraina a pierdut zăcăminte în valoare 12,4 trilioane de dolari, afirmă un institut de la Kiev
Ucraina avea unele dintre cele mai mari rezerve de minereu de titan și fier din lume, zăcăminte de litiu neexploatat și resurse masive de cărbune. Acestea valorează zeci de trilioane de dolari, mai notează publicația americană.
Cea mai mare parte a acestor zăcăminte de cărbune, care de decenii au alimentat industria siderurgică a Ucrainei, este concentrată în est, unde Moscova a făcut cele mai multe incursiuni. Rusia poate pune mâna pe zăcăminte valoroase de energie și minerale folosite pentru orice, de la piese de avioane la smartphone-uri, potrivit unei analize pentru The Washington Post a companiei canadiane de risc geopolitic SecDev.
Deși mare producător de cărbune, Ucraina a trebuit să importe
Ancheta mai relevă că deși avea resurse de unsprezece trilioane de dolari, Ucraina a trebuit să importe cărbune pentru a ține luminile aprinse în orașe și sate.
”Dacă Kremlinul reușește să anexeze teritoriul ucrainean pe care l-a confiscat – așa cum oficialii americani cred că va încerca să facă în lunile următoare – Kievul ar pierde definitiv accesul la aproape două treimi din depozitele sale,” mai spune The Washington Post.
Ucraina ar pierde, de asemenea, o multitudine de alte rezerve, inclusiv depozite de gaze naturale, petrol și minerale rare – esențiale pentru anumite componente de înaltă tehnologie – care ar putea obliga Europa de Vest să găsească alternative la importurile din Rusia și China.
Ucraina pierde imensa rezervă de litiu. Cea mai mare din lume
Ucraina avea înainte de război, 117 dintre cele 120 de minerale și metale rare, utilizate în industria modernă.
Analiza SecDev indică faptul că zăcămintele energetice, de metale și minerale ale Ucrainei, în valoare de cel puțin 12,4 trilioane de dolari, sunt acum sub controlul Rusiei.
Pe lângă 63% din zăcămintele de cărbune ale țării, Moscova a confiscat 11% din zăcămintele de petrol ale Ucrainei, 20% din zăcămintele de gaze naturale, 42% din cele de metale și 33% din zăcămintele rare și alte minerale esențiale, inclusiv litiu.
citește și: Cei mai mari consumatori de streaming din SUA sunt cei în jur de 50 de ani, afirmă ultimul studiu Nielsen
De când a început invazia în februarie, Kremlinul și-a extins în mod constant posesiile. Potrivit SecDev, a directorilor din industria minieră și siderurgică din Ucraina, aceasta a confiscat: 41 de zăcăminte de cărbune, 27 terenuri bogate în gaze naturale, 14 zăcăminte de propan, nouă zăcăminte de petrol, șase zăcăminte de minereu de fier, două mine de minereu de titan, două situri de minereu de zirconiu, un sit de stronțiu, un sit de litiu, un sit de uraniu, un zăcământ de aur și o carieră semnificativă de calcar folosită anterior pentru producția de oțel din Ucraina.
Valoarea pierderilor ar putea fi mult mai mare
Roman Opimakh, directorul general al unui institut geologic din Ucraina, a declarat că guvernul încă evaluează impactul războiului asupra resurselor sale minerale. Dar având în vedere cât de multe dintre materiile prime ale Ucrainei se află în est și sud, el a sugerat că valoarea rezervelor pierdute depășește totalul calculat în analiza independentă. „Există un activ negativ, pe care l-am pierdut – resurse pe care le folosim chiar acum pentru a ne susține activitățile industriale și pentru a genera energie”, a menționat el. „Din păcate, există riscul ca poporul ucrainean să nu mai beneficieze de exploatarea metalelor rare.”
Gazele și petrolul au ajuns pe mâna rușilor
Cea mai mare parte a rezervelor de petrol și gaze ale țării rămân sub controlul Rusiei, mai spune el. „Ocuparea teritoriului ucrainean de către Rusia are implicații directe pentru securitatea energetică occidentală,” a declarat Robert Muggah, co-fondatorul SecDev. „Dacă europenii nu vor găsi rapid surse alternative de energie, vor rămâne foarte dependenți de hidrocarburile rusești.”
O companie poloneză a semnat înainte de război un joint-venture pentru exploatarea unei mine de litiu. Aceasta este acum inoperantă.
Ucraina ar putea ajunge o țară fără resurse și fără acces la mare
Specialiștii consultați de ziarul american spun că greu vor mai fi convinși investitorii străini să mai vină în Ucraina.
Dacă pierde și porturile de la Marea Neagră, Ucriana va trebui să investească în noi rețele de trasport. Refacerea țării, după ultimele calcule, ar cost peste 730 de trilioane de dolari. Ucraina riscă să rămână o țară dependentă de resurse străine.