Românii consumă de 15 ani lăcuste
Colorantul alimentar E120, Carminul, este consumat de mai bine de 15 ani de către români, conform datelor oferite de un studio al Asociației Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor în România.
“Carminul (E120) se extrage dintr-o specie de gândaci numită coșenilă, originară din America de Sud (Peru), unde există ferme mari în care se crește această insectă. Colorantul alimentar E120 se fabrică din pulberea obținută prin zdrobirea acestei insecte după ce a fost în prealabil înecată în apă fierbinte, apoi uscată la soare/cuptoare, pulbere care este tratată în procesul final cu substanțe pe bază de aluminiu/săruri de aluminiu. Românii consumă această insectă de mai bine de 15 ani!” – se spune într-un comunicat al Asociației Pro Consumatori.
Colorantul alimentar E120 este cunoscut și sub alte denumiri, cum ar fi: carmin, carmine, carmină, acid carminic și coșenilă. Efectele acestui colorant asupra sănătății constau în alergii și afecțiuni generate de urmele de aluminiu rămase din procesul de obținere al colorantului, iar acestea depind bineînțeles de frecvența cu care consumăm alimentele în compoziția cărora există E120, mai spune studiul.
Care sunt produsele care conți E120?
Experții APC au identificat colorantul E120 în următoarele produse alimentare comercializate în marile lanțuri de magazine: parizer din pește vrac, icre de pește, salam sandwich toast, mușchi afumat, cârnați chorizo, cârnați sticks picanți, crenvurști cu piept de pui, pate Pick cu ficat de vițel, lebăr, salam german, cârnați cimbrișor, cabanos extra, iaurt cu gust de căpșuni, iaurt parțial degresat și carne presată de pasăre la conservă, acestea fiind doar câteva din produsele alimentare în care se folosește colorantul E120/carmin/carmine/carmină/acid carminic/coșenilă.
citește și: Primarul liberal din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, reținut de DNA
Carminul mai este numit și cârmâz, roșu natural este un pigment al unui colorant roșu-deschis obținut din sarea de aluminiu a acidului carminic, care este produs de unele insecte la scară largă, cum ar fi coșenila roșie și coșenila poloneză, și este folosit ca un termen general pentru un colorant roșu-închis cu același nume.
Îndemnul lui Petre Daea: lăsați greierii să cânte, nu-i mâncați!
Un produs recunoscut de UE
Coșenila este colorantul minune al lui Danone, scria pagina de facebook a ANPC, acum câțiva ani. „Mulți îl mănâncă, multi îl apreciază, însă puțini știu ce contine. Ca foarte multe alte mâncăruri pe care le consumăm, iaurtul Casa Buna de la Danone, pe lângă laptele praf, emulgatori, conține și….“fructe”…în poze, pentru că în realitate conâține doar colorant natural. Pentru a nu speria consumatorii, producătorul Danone s-a gândit să înlocuiască denumirea standard E120 cu numele real Coșenilã.
Carminul este recunoscut de Uniunea Europeană și FDA și nu este considerat un colorant toxic. Cu toate acestea, există studii care atrag atenția că acest colorant, sub numele de cod E120, ar declanșa iritații, reacții alergice și rinite mai ales în cazul copiilor.
De la începutul acestui an pe fluxurile de știri, dar și în cadrul unor emisiuni ale unor posturi de televiziune se face tam-tam, bineînțeles pentru rating, că românii vor fi obligați să consume insecte (greieri, lăcuste etc).
Ministrul Petre Daea face mare audiență prin cele spuse că el nu consumă lăcuste, ca agricultor le omoară.