România n-a primit viza Schengen / Rareș Bogdan: „Austria a avut o atitudine sfidătoare și agresivă”
Disperarea românilor a culminat cu votul din Consliliul JAI. Austriei i s-a alăturat și Olanda, la votul negativ.26 de state europene au susținut cauza României.
Deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE, România nu intră nici după unsprezece ani de așteptare. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
În Consiliul JAI, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României la Schengen, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, iar votul a fost la pachet.
De altfel, Olanda a explicat acest lucru în minuta ședinței.
Cea de a treia țară – Croația – a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană.
„Ultimul pas a fost finalizat, prin decizia Consiliului. Acum este confirmat oficial că Croația aderă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023″, a anunțat pe Twitter reprezentanța permanentă a Croației pe lângă UE.
„Austria a avut o atitudine sfidătoare și agresivă”
Europarlamentarul Rareș Bogdan a explicat că în Consiliul JAi eu existat mai multe scenarii, că Germania, Luxemburgul și Belgia au pledat cauza României, dar „Austria a fost absolut opacă”.
„Din păcate, Austria a fost absolut opacă. (…) Olanda nu a votat împotriva României, a fost împotriva Bulgariei. Austria a fost singura țară care a avut o atitudine din arogantă, sfidătoare și agresivă”, a declaratat Rareș Bogdan.
citește și: Compania lui Trump, condamnată pentru 17 acuzații de fraudă fiscală
Ministrul de interne austriac: “Acum, nu e momentul pentru România”
Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) justifică acest lucru prin numărul mare de cereri de azil din Austria și solicită măsuri suplimentare din partea Comisiei UE. Bulgaria și România reacționează furioasă, notează publicația vieneză Kurier. „Astăzi voi vota împotriva extinderii Schengen pentru a include România și Bulgaria”, a subliniat Karner, joi, în preajma întâlnirii. „Este greșit că un sistem care nu funcționează în multe locuri este extins în acest moment”. Potrivit ministrului de interne austriac, în acest an au fost peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în Austria, dintre care 75.000 nu au fost înregistrate. “O dovadă suplimentară că sistemul nu funcționează în prezent ar fi demonstrată de numeroasele controale la frontierele interne din spațiul Schengen.” Karner s-a exprimat în favoarea amânării votului privind aderarea Bulgariei și a României: „Acum nu este momentul potrivit pentru a face acest pas”, mai scrie Kurier.