Concertul de Anul Nou / Aromânul Dumba a construit celebra sală de aur a Filarmonicii din Viena
Concertul Filarmonicii din Viena se desfășoară de peste 150 de ani neîntrerupt. Este un cadou oferit umanității de măiestuoșii discipoli ai lui Johann Strauss. Dirijorul Welser Welser-Möst, revenit din Cleveland, în țara care i-a făurit bețigașul de magician, a condus Concertul Filarmonicii din Viena de anul acesta. Dar cum a interpetat filarmonica „Donauwalzer” și „Radetzky-Marsch”, să lăsăm specialiștii să se pronunțe.
Concertul se ține mai mereu în celebra sală de aur Musikverein, apreciată pentru calitățile sale acustice ca fiind a cincea în lume, după alte săli celebre din Berlin, Amsterdam, Boston și Buenos Aires.
Faimosul Concert de Anul Nou de la Viena are printre artiști și un cetățean român. Oliver Frankel este numele singurului român care a cântat alături de simfoniștii celebri. El are doar 14 ani, dar deține o voce incredibilă și un talent descoperit de când era foarte mic, anunță publicațiile de specialitate.
Dumba – finanțatorul marii săli de aur a muzicii
Există doar un mic neajuns. A fost construită în 1870, pe un teren donat în acest scop de către însuși împăratul Austro-Ungariei Franz Joseph I, și cu fonduri provenite în mare parte din donații, principal donator fiind un aromân, omul de afaceri Nicolae Dumba.
Tatăl lui Nicolae, împreună cu domnișoara Maria Maniu au emigrat la Viena în 1817, reușind să facă o avere de invidiat din comerțul cu bumbac.
Mare om de afaceri, dar și un pasionat al muzicii, Nicolae Dumba a donat o bună parte din impresionanta sa avere pentru construirea unei săli de concerte, viitoarea Musikverein. Nicolae Dumba a fost director al Erste Österreichische Spar-Kasse, predecesoarea actualei Erste Bank.
Dar despre lumea imperială care crează și azi pasiuni. Peste 90 de televiziuni din lume au transmis concertul. Puțină lume știe că Marșul lui Radetzky este un marș compus în anul 1848 de Johann Strauß, în onoarea feldmareșalului austriac Josef Wenzel Radetzky von Radetz, cu ocazia victoriei pe care armata aflată sub comanda acestuia a repurtat-o la Custozza în contra revoluționarilor italieni. Donauwalzer An der schönen blauen Donau” Când fiica vitregă a lui Strauss, Alice von Meyszner -Strauss, i-a cerut compozitorului Johannes Brahms să-și semneze evantaiul autograf, el a notat primele batoane din „Dunărea albastră”, dar a adăugat „Leider nicht von Johannes Brahms” („Din păcate, nu de Johannes Brahms”).