Dan Motreanu: 46% din mierea importată în UE nu respectă reglementările comunitare
În contextul în care piața mierii din Europa este invadată de produse contrafăcute, iar apicultorii nu-și pot vinde marfa, eurodeputatul liberal, Dan Motreanu, a cerut ca noua Directivă a Mierii să prevadă explicit scrierea pe etichete a țării de origine. Mai mult, prevederi clare despre procesul de producție. Dan Motreanu a afirmat că 46% din mierea importată în UE nu respectă reglementările comunitare. România ocupă locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,3 milioane, înregistrând o producţie de miere de aproape 30.000 de tone şi un consum anual de 1,2 kg/locuitor, potrivit datelor statistice .
Directivele privind mierea și alte produse pentru micul dejun, revizuite după 20 de ani
Așa-numitele „directive pentru micul dejun” reprezintă un set de șapte directive care stabilesc norme comune privind compoziția, denumirea de vânzare, etichetarea și prezentarea anumitor produse alimentare, astfel încât să protejeze interesele consumatorilor și să asigure libera circulație a acestor produse în cadrul pieței interne. Cele șapte directive pentru micul dejun privesc sucurile de fructe, laptele deshidratat, gemurile și marmelada, produsele de cacao și ciocolată, produsele de cafea și cicoare, îndulcitori și mierea.
Standardele de marketing stabilite prin „directivele pentru micul dejun” sunt vechi de peste 20 de ani, astfel încât patru din cele șapte directive au fost supuse unei revizii pe 21 aprilie 2023, pentru a actualiza anumite reguli care abordează provocările sistemelor alimentare durabile și recunoaște legăturile puternice dintre „oameni sănătoși, societăți sănătoase și o planetă sănătoasă.”
Amendamente depuse de Dan Motreanu împreună cu colegii din PPE pentru a oferi o transparență crescută consumatorilor
În comisiile din Parlamentul European responsabile pe acest dosar, eurodeputatul Dan Motreanu a depus amendamente împreună cu colegii săi din PPE pentru a oferi o transparență crescută consumatorilor, pentru a limita importurile de miere contrafăcută, pentru a interzice procedurile care deteriorează calitatea mierii și pentru a-i proteja pe apicultori de o concurență neloială.