Liberalii au cinstit memoria lui I.G. DUCA, premierul asasinat în urmă cu 90 de ani de legionari
Mai mulți lideri liberali și-au adus aminte că ieri s-au comemorat 90 de ani de la asasinarea premierului PNL IG Duca pe peronul gării din Sinaia. Dacă în Vâlcea s-au organizat mai multe ceremonii, liderul Nicolae Ciucă a declarant că soluțiile sale sunt actuale și astăzi: „libertăți individuale, inițiativa privată în economie, creșterea capitalului românesc și atragerea de investiții străine.”
Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu, a scris pe pagina sa de facebook: “I.G. Duca a fost o personalitate politică apreciată pentru devotamentul său față de țară, pentru puternicile principii democratice și valori liberale, dar și pentru modestia și onestitatea care i-au reprezentat acțiunea în viața politică.
Era astfel asasinat, în numele naționalismului fanatic, tocmai acel om politic exemplu pentru dăruirea și rezultatele activității sale guvernamentale. Deși a deținut timp de două decenii, cu foarte mici întreruperi, cele mai înalte demnități din statul român: ministru al Educației (1914-1918), ministru al Agriculturii (1919-1920), ministru al Afacerilor Externe (1922-1926), ministru al Afacerilor Interne (1927-1928) și prim-ministru al României, a murit sărac. A locuit toată viața sa într-un apartament cu chirie, a călătorit doar cu clasa a III-a, iar în momentul morții s-a constatat că purta o cămașă cârpită la umăr și avea asupra sa doar 80 de lei.
Un om politic cu însușiri sufletești și intelectuale remarcabile, cu doctoratul în drept și științe politice, la Sorbona, cu teza ”Societățile cooperatiste în România”, și cu o dragoste enormă față de țara sa, era cu siguranță cel mai puțin îndreptățit să atragă asupra sa furia necontrolată a extremismului.
Oponent al întoarcerii în țară a lui Carol al II-lea, pe care îl considera un aventurier, IG Duca era și un adversar al naționalismului exclusivist, dar un susținător al naționalismului eonomic, al colaborării și armonizării între capitalul autohton și cel străin. ”Naționalismul astfel înțeles nu exclude colaborarea cu străinătatea, dimpotrivă, el trebuie să fie un stimulent, însă dezvoltarea țării trebuie să se facă prin exploatarea bogățiilor țării prin munca, inițiativa și capitalurile românești”, scria I.G. Duca.”
Marele liberal I.G. Duca a fost asasinat în gara de la Sinaia, în 28 decembrie 1933, după ce PNL a câștigat alegerile cu un scor decisiv și a fost invitat de Carol al II-lea la Peleș pentru consultări.
Decizia lui de a scoate de pe listele electorale Garda de fier, mari susținători ai regelui, l-a costat viața. La întoarcere spre București, a fost urmărit și asasinat de un așa-zis grup de legionari, rămași în istorie sub numele de „nicadorii.”
Adevărul despre crimele comuniste / INSCRIPŢIA mincinoasă din CIMITIRUL GHENCEA