Buna Vestire / De câte ori ți-a cântat cucul?
În ziua de 25 martie, creștinii sărbătoresc Buna Vestire, momentul în care îngerul a anunțat-o pe Fecioara Maria că este însărcinată de Duhul Sfânt și va aduce pe lume un plod care se va urca pe tronul lui David.
În calendarul popular românesc, Buna Vestire mai este cunoscută sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru că în această zi, se aude primul cântec al cucului, vestind venirea primăverii.
Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în spatele omului, e semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”
Exista obiceiul ca în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.
În această zi, fetele aflau cât mai au până la măritat
Pe vremuri, conform obiceiurilor, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule, voinicule,/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?” Dacă se întâmpla ca, după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântul său echivala cu un an de aștepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, era semn că vom avea o căsătorie grabnică.
De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.
Suporterii sârbi se declară “frați pentru totdeauna” cu rușii