“Putinistul” Peter Pellegrini e noul președinte al Slovaciei

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL Principal

Peter Pellegrini, aliatul premierului suveranist Robert Fico, a obținut 53,85% din voturi la alegerile prezidențiale, desfășurate ieri, învingându-l pe pro-ocidentalul Ivan Korčok, fost ambasador al țării la Washington.

“Slovacia va rămâne de partea păcii, nu în slujba războiului,” a promis Pellegrini, în fața admiratorilor din Bratislava.

Korčok a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe câștigător. „Sunt dezamăgit,” a mărturisit el, adăugând că respectă votul.

Pellegrini îi va succeda Zuzanei Čaputová, mare susținătoare a Ucrainei în războiul cu Rusia. Ea n-a mai vrut să candideze după ce a primit amenințări cu moartea.

„Victoria lui Pellegrini a cimentat puterea lui Robert Fico (premierul în funcție), oferindu-i lui și aliaților săi controlul asupra posturilor strategice” – este de părere jurnalistul The Guardian.

Pellegrini a mai fost prim ministru după criza din 2018, cu proteste masive-n stradă

Smer (Direcția), partidul suveranist al lui Fico, a câștigat alegerile parlamentare din septembrie pe o platformă pro-rusă și anti-americană, mai scriu publicațiile occidentale.

În vârstă de 48 de ani, Pellegrini, conduce partidul de stânga Hlas (Voce), care a fost clasat pe locul trei la alegerile parlamentare din toamnă.

„Criticii se tem că Slovacia, sub conducerea lui Fico, va abandona cursul pro-occidental și va urma direcția Ungariei sub conducerea premierului său populist, Viktor Orbán,” mai scrie publicația britanică.

Campania de comunicare a candidatului suveranist s-a axat pe mesajul „vrem pace.” Creativitatea staff-erilor de campanie a fost apreciată mai ales de tineri. „Președintele bea cafeaua, nu ține punga,” era unul dintre textele de pe afișe.

Cum să reușești în viața politică? Manual de campanie electorală

Imediat după alegerile parlamentare, noul guvern a oprit livrările de arme către Ucraina. Mii de oameni au ieșit recent în străzile din toată Slovacia pentru a se manifesta împotriva politicilor pro-ruse și a altor politici ale lui Fico, inclusiv planurile de modificare a codului penal și de a prelua controlul asupra presei publice.

Pellegrini, în prezent, preşedinte al parlamentului, este un aliat vechi al lui Fico. După ce Fico a fost obligat să demisioneze din funcția de prim ministru, în 2018, ca urmare a protestelor masive din stradă, din cauza uciderii unui jurnalist de investigație, l-a desemnat pe Pellegrini în locul său.

Ulterior, Pellegrini s-a despărţit de Fico pentru a-şi înfiinţa propriul partid, Hlas (Vocea), mai centrist şi mai liberal decât partidul SMER-SSD al lui Fico, dar a format un guvern cu Fico şi cu SNS, o forţă politică de dreapta, în octombrie anul trecut.

Lista PNL-PSD pentru europarlamentare, în ordinea eligibilităţii

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
824.000 de USD – prețul unui loc la masă cu Donald Trump
Miliardarii republicani s-au strâns, aseară, în vila lui John Paulson din Palm Beach, Florida, pentru ...