Xi Jinping anunță că Ungaria va fi un tovarăș de încredere în viitoarea călătorie de aur

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

După vizita triumfală de la Belgrad și Paris, liderul chinez Xi Jinping a fost primit cu mare fast, la Budapesta, de către premierul Viktor Orbán.  Liderul maghiar, împreună cu soția, l-a întâmpinat pe invitat la aeroport, întinzând covorul roșu. I-a înmânat soției lui Xi Jinping un mare buchet de flori.

Convoiul a ocolit zona unde au poposit o serie de protestatari tibetani.

Într-o conferință de presă comună, cei doi lideri au anunțat un „parteneriat strategic cuprinzător pentru orice vreme.” Ungaria este prima țară europeană care participă la Inițiativa Belt & Road, noul Drum al Mătăsii.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a anunțat 18 proiecte comune, inclusiv o cale ferată de mare viteză spre aeroportul internațional din centrul Budapestei și o nouă linie feroviară, care să străbată toată țara spre Occident, pentru a transporta mașinile electrice, bateriile și diferite alte produse din fabricile chineze, care se vor construi în estul Ungariei. O cale rapidă, către pieţele europene. De asemenea, au convenit să coopereze în proiecte de energie nucleară.

„Ungaria este destinația nr. 1 pentru investițiile chineze în regiunea Europei Centrale și de Est”

Un grup masiv de chinezi din Budapesta l-au salutat în urale pe Xi Jinping

Într-un interviu acordat ziarului proguvernamental Magyar Nemzet, Xi Jinping a vorbit despre „prietenia sa profundă” cu liderul maghiar Viktor Orbán și a descris Ungaria drept un „tovarăș de călătorie” de încredere în ceea ce el a numit el „o viitoare călătorie de aur,” referindu-se la viitorul Drum al Mătăsii. Liderul chinez susține că relațiile dintre cele două state „trec prin cea mai bună perioadă din istorie.” Ungaria, a mai declarat el, este „destinația nr. 1 pentru investițiile chineze în regiunea Europei Centrale și de Est.”

Deși este un centru puternic al producătorilor germani de automobile (mai multe companii germane producând mașini în Ungaria), țara vecină caută investitori chinezi pentru a dezvolta cel mai important hub de produse chinezești,vehicule electrice, baterii și alte tehnologii noi, din Europa.

Încă din toamnă, presa economică din Occident vorbea despre intenția lui Viktor Orbán de a suplini lipsa banilor europeni, blocați de autoritățile de la Bruxelles, prin investiții chineze de peste zece miliarde de dolari.

Tot în cadrul interviului din Magyar Nemzet, Xi Jinping s-a arătat încântat că Ungaria va face parte din proiectele de infrastructură din Belt@Road. Totodată, a promis că va „accelera” construcția unui tren de mare viteză între Budapesta și capitala sârbă, Belgrad. Proiectul liniei de cale ferată părea emblematic în regiune, fiind lansat în urmă cu cinci ani. Liderul chinez s-a plâns de ritmul de melc al construcției, din cauza condițiilor de mediu arbitrar impuse de Bruxelles.

The New York Times n-a uitat să amintească trecutul progresist al liderului de la Budapesta. În anul 2000, în primul său mandat de prim ministru, l-a primit la Budapesta pe Dalai Lama, liderul tibetan din exil. Astăzi, nu se mai alătură criticilor europenilor la adresa politicilor chineze din Tibet, Hong Kong și regiunea de vest a Xinjiang, unde minoritățile uigure sunt persecutate.

Înainte de 1989, România era cel mai fidel partener al Chinei în Europa de Est. În cartea sa “Despre China,” Henry Kissinger scria că țara noastră a fost principalul mijlocitor al reluării relațiilor SUA – China, pe la mijlocul deceniului șapte al secolului trecut.

Vladimir Zelenski începe să-și demită apropiații

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Nicolae Ciucă i-a recomandat candidatului PSD-PNL la Primăria Brașov să urce pe TikTok
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a fost prezent la Brașov la o întâlnire electorală a candidaților ...