Explicația noii plafonări dorite de PSD la reparațiile pe RCA: ora de manoperă în service-uri a crescut cu aproape 40%

Andrei Marcu ACTUALITATE POLITIC

Prețurile la manoperă în service-urile auto s-au mărit constant în ultimii ani. Conform unei analize a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), media creșterii între 2020 și 2023 fiind de 36%, fapt ce se va reflecta în prețul polițelor de asigurare RCA.

Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), plata daunelor este principala cheltuială a firmelor de asigurare. De exemplu, în primele nouă luni din 2023, rata daunei a fost de 74,4%, iar în 2022 de aproape 80%.

Ca răspuns al nemulțumirilor celor 10 milioane de asigurați din România, parlamentarii social democrați susțin introducerea unui preț de referință în cazul reparațiilor pe polița de Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA). Prin amendamentele depuse la legea dedicată se urmărește plafonarea tarifelor maximale per ora de manoperă ale service-urilor auto care fac reparații pe RCA. Astfel, spun social democrații, clienții nu mai sunt vulnerabili în fața scumpirilor excesive, în unele situații prețurile practicate fiind pur speculative.

Practic, prin fixarea unui tarif maxim pe oră pentru astfel de servicii, atelierele auto care depășesc acest plafon vor fi obligate să ajusteze prețurile pentru a se încadra în limita stabilită. Nevoia reglementării vine în contextul în care anumiți furnizori taxează excesiv serviciile de reparații decontate de asiguratori, fapt care duce la scumpirea polițelor RCA și, în final, se răsfrânge tot în buzunarul românilor.

Fluctuații mari între județe. Bucureștiul, abia pe locul 4

Diferențele mari de costuri dintre unele județe și Capitală aduc suspiciuni legate de modul obiectiv în care ar trebui să fie stabilite tarifele pentru manopera în service-urile autorizate.

Acesta este și motivul pentru care Consiliul Concurenței a semnalat în repetate rânduri nevoia introducerii în legislația RCA a tarifului de referință pentru ora de manoperă în service-urile autorizate care realizează reparații decontate prin RCA.

Conform analizei BAAR, județele cu cel mai ridicat cost mediu al manoperei pe oră în 2023 sunt Brăila – 226 lei, Tulcea – 187 lei, Satu Mare – 183 lei și municipiul București – 179 lei.

 

Tentativa de asasinare a lui Robert Fico – primele ipoteze

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Disperarea lui Dominic Fritz: caută voturi printre caii verzi de pe pereți
Din disperarea de a aduna voturile timișorenilor, Dominic Fritz și echipa sa de campanie caută ...