BBC: Cum au fost exploatate nemulțumirile reale din România de presupusele interferențe ale Rusiei
Reporterii BBC au încercat să explice ascultătorilor succesul electoral al lui Călin Georgescu în stilul caracteristic, punând vocile lumii în dialog.
„România a ocolit un glonț,” este lui Mircea Geoană. „Acesta s-a apropiat foarte mult.”
Românii sunt încă uluiți de anularea alegerilor prezidențiale, în cel de-al doisprezecelea ceas și mirați de amestecul masiv al Moscovei în influențarea votului. Candidatul de extremă dreaptă a fost propulsat de TikTok aproape de victorie, mai scriu jurnaliștii BBC.
„Dacă Moscova are succes într-o țară anti rusească, așa cum e România, înseamnă că o poate face oriunde,” avertizează Mircea Geoană.
Rusia neagă orice amestec în alegeri. Săptămâna trecută, agențiile de informații din București au desecretizat, într-un mod neobișnuit, documente care detaliază operațiunea care s-a folosit de aplicația de social media.
Călin Georgescu vine din marginea extremistă a politicii românești, sunt de părere autorii de la BBC.
Curtea Constituțională a oprit alegerile din motive de securitate națională. Întregul proces va fi reluat anul viitor, scrie BBC.
Jurnaliștii britanici par convinși că “TikTok a amplificat în mod clar mesajele naționaliste, religioase și adesea bizare ale domnului Georgescu.” Totuși, ei recunosc că românilor le-a plăcut.
„Rușii sunt extrem de sofisticați. Dar este foarte greșit să credem că toate acestea au fost doar din cauza Rusiei,” mai spune Geoană.
„Există un întreg cocktail de nemulțumiri în societatea noastră.”
Frustrare
În ziua în care ar fi trebuit să se desfășoare turul doi al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu a apărut în faţa unei secţii de votare închise, pentru a denunţa anularea votului drept „un abuz şi o crimă.”
Flancat de bodyguarzi, a fost intampinat de un grup de fani, scandând: „Georgescu președinte.” Un bărbat într-o tunică albă și barbă lungă flutura un steag uriaș; altul ținea o icoană mare de argint deasupra capului lui Georgescu.
„Oamenii de aici nu sunt mulțumiți de actualul regim. Nu au făcut absolut nimic timp de 35 de ani. Doar câteva pavaje noi, asta e,” s-a plâns Adriana, pensionară, în vreme ce bărbatul pe care și-l dorea ca președinte a dispărut într-un pâlc de camere și corespondenți.
Pensia Adrianei a fost majorată în august, dar prețurile din România urcă în continuare la cel mai rapid ritm din Europa. „90 % din creștere va dispărea odată cu inflația,” le-a spus ea reporterilor.
Sărăcia, prăpastia dintre viața rurală și cea urbană reprezintă frustrările multora.
„A fost un masiv vot împotrivă,” crede Sorin Ioniță de la Expert Forum. „Întrebarea este: cu cine votezi când vrei să fii împotrivă?” „Într-un fel, TikTok l-a ajutat pe Georgescu.”
“Să facem România din nou mare!”
Lumea s-a săturat de principalele două partide care au dominat scena din România, în ultimii ani de zile. Majoritatea crede că decizia judecătorilor de a anula votul ar fi fost determinată atât de politică, cât și de securitate. Chiar și cei care se temeau de un președinte Georgescu – și care cred că Rusia îl susține – acum, își fac griji pentru precedentul creat pentru democrația românească.
Cariera politică a lui Georgescu a început în mainstream, la ministerul de externe. Apoi s-a mutat în zona în care domnește neîncrederea în „Sistem” și se iau în seamă teoriile conspirației. El a negat existența Covid, a pus sub semnul întrebării aterizarea pe Lună și susține că apa este altceva decât H2O.
A avut o audiență uriașă pe rețelele sociale
„Este ca un predicator, cu o Biblie în mână și cred că spune doar adevărul,” a zis Ion Godin corespondenților BBC.
„Vorbește despre drepturi și demnitate,” a completat el. „Românii merg în alte ţări la muncă, deși există atâtea resurse aici. Lemn, cereale – şi solul nostru – foarte bogat. De ce să fim vagabonzi în Italia?”
Promisiunea de a reveni la suveranitatea și mândria națională funcționează bine. În mijlocul scandalului despre anularea voturilor pentru președinte, partidele de extremă dreaptă și-au dublat sprijinul în parlament.
Angajamentul lui Georgescu, în stilul lui Trump, de a face România mare din nou, a impresionat masiv diaspora românească.
„Este corupt? E cu Putin? Nu, nu este. E cu oamenii. Cu România,” a spus emfatic o tânără, care s-a prezentat Raluca, recent întoarsă de la muncă din Londra.
„Georgescu este un patriot. El vrea pace, nu război, și noi vrem la fel.”
„Nu sunt aici ca să protestez, am fost aici doar să mă rog,” a răspuns în mod mistic Georgescu, fără să întrerupă mersul. Gărzile lui m-au dat apoi deoparte și l-au dus în mașina lui, mai spune reporterul BBC.
Agenda Kremlinului
Candidatul Georgescu a râs când i s-a amintit că Moscova se folosește de el. ”Nu are sens ca Georgescu să știe că este folosit de Moscova.”
„Nu poți fi foarte pro-rus în România, nu merge,” subliniază analistul Sorin Ioniță. „Dar fiecare punct al agendei lui Putin a făcut parte din campania lui.”
A spus că odată ajuns președinte, va stopa total ajutorul acordat Ucrainei. El l-a numit pe Vladimir Putin „patriot.”
Georgescu a exploatat frica românilor de a fi implicați în războiul ucraineano-rusesc, este de părere jurnalistul.
„Toți candidații de extremă-dreapta, inclusiv Georgescu, au proferat discursuri instigatoare la ură față de Ucraina, în timpul campaniei lor electorale,” a declarat Brianna Caradja, care se ocupă de refugiați, denunțând ca neadevărată afirmația candidatului Georgescu, referitoare la ajutoarele uriașe acordat de stat ucrainienilor.
Ea a condus mai multe convoaie de ajutoare în Ucraina, încă de la începutul invaziei la scară largă, dar donațiile de la întreprinderi și magazine s-au subțiat, pe măsură ce climatul politic a devenit mai ostil.
„Numărul amenințărilor au crescut de la primul tur al alegerilor,” mărturisește Brianna. „Există cuvinte și aprecieri, pe care nu le-am auzit înainte, cum ar fi „trădător.” Acesta este un cuvânt foarte greu, mai ales când îți dai seama că acești oameni sunt de dreapta extremă.”
Raportul desecretizat al serviciilor de informații despre alegeri menționează că războiul hibrid al Rusiei împotriva României s-a bazat pe „încurajarea nemulțumirii” populației. Se înscrie la „Dezinformare și propagandă.”
Mircea Geoană crede că România a fost pe „marginea prăpastiei,” când a intervenit Curtea Constituțională.
„Ne-am cumpărat ceva timp. Dar, în țară, există o reală furie. Și dacă nu facem ceva, s-ar putea să ne repetăm,” a concluzionat fostul candidat la președinție, Mircea Geoană.
Viktor Orbán s-a întâlnit cu Trump și Elon Musk la Mar-a-Lago. A pus Budapesta pe harta istoriei?