CCR: Referendumul lui Iohannis, INUTIL. Amnistia și grațierea NU pot fi interzise prin Constituție

Valentin Borcea ACTUALITATE POLITIC SOCIAL

Curtea Constituția a invalidat, în UNANIMITATE, propunerile de modificare a Constituției ale puterii și opoziției. Motivul este simplu: amnistia și grațierea nu pot fi interzise prin Constituție. În alte cuvinte, referendumul lui Iohannis a fost degeaba, deoarece una dintre întrebări a fost împotriva legii fundamentale. După doi ani de gândire, experții de la Cotroceni oare nu și-au dat seama că întrebarea alambicată pe care au gândit-o nu va trece de filtrul CCR?

III. Art.I pct.3 [cu referire la art.73 alin.(3) lit.i)], pct.4 [cu referire la art.74
alin.(2) şi (3)] şi pct.5 [cu referire la art.94 lit.d)] se referă la eliminarea atributului
Statului de a acorda amnistia sau graţierea colectivă/ individuală pentru „fapte de
corupţie”.

Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român.Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea
puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor.

Astfel, o categorie de cetăţeni este  privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României nu respectă justul echilibru între două interese generale, şi anume cel de a se executa/ a se considera executată o hotărâre judecătorească de condamnare numai pe considerente care ţin de conduita condamnatului, expresie a efectivităţii justiţiei penale, şi cel al respectării demnităţii umane şi a principiului egalităţii, afectându-se, astfel, echilibrul sensibil existent între cele două interese ale statului şi societăţii.

Oportunitatea privind amnistia și grațierea nu poate fi interzisă la infinit, mai scrie în comunicatul CCR.

Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni. 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
JUDECĂTORII CCR au decis: #Referendumul lui IOHANNIS, degeaba
CCR a decis azi că amnistia pentru corupție nu poate fi interzisă, anunță Antena 3, ...