Margaret Thatcher ar fi fost astăzi acuzată că e anti-UE

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Margaret Thatcher, Doamna de Fier a Marii Britanii, ar fi fost astăzi considerată o eurosceptică, din cauza viziunii sale orientate către națiune. Prima femeie prim-ministru din istoria milenară a monarhiei britanice ar fi fost băgată în același grup cu Matteo Salvini, Jaroslaw Kaczynski, Viktor Orban, Marinne Le Pen și Sebastian Kurz.

Margaret Thatcher, pro-europeană dar anti-federalistă

Pentru „europeniștii” de astăzi, a critica parcursul către un mega-stat federal, către Statele Unite ale Europei, este echivalentul cu o trădare. Cei care pledează pentru o Europă a Națiunilor, nu o Europă a regiunilor, este imediat etichetat drept „pro-rus”, „pro-Putin”, „comunist”, „fascist”, „nazist” și o sumedenie de alte epitete care adesea se contrazic.

Așa ar fi fost făcută astăzi, dacă ar mai fi trăit și ar mai fi fost în biroul de la 10 Downing Street, Margaret Thatcher. Pentru mare parte dintre britanici, numele Doamnei de Fier este în panteonul național al eroilor alături de cele ale lui Winston Churchill și Ducelui de Wellington. Dacă cei doi bărbați au protejat Marea Britanie de Napoleon și Hitler, prima femeie premier a salvat țara din mâinile socialiștilor radicali și a repornit economia. Poate de aceea stângiștii britanici au celebrat ziua când a murit și au cântat „A murit vrăjitoarea”.

Discursul de la Bruges, tiparul pentru Europa Națiunilor

Margaret Thatcher, în calitatea sa de șefă a Partidului Conservator, a avut mereu idei conservatoare, cum altfel, inclusiv despre cum trebuie să arate Uniunea Europeană. Doamna de Fier nu s-a sfiit să le spună în față liderilor de pe continent care era viziunea ei. În 1988, la Bruges, invitată la College of Europe, a respins federalismul în creștere al politicienilor de la Bruxelles:

„Primul principiu după care mă ghidez este acesta: cooperarea de bună voie și activă între state suverane și independente este cel mai bun mijloc de a construi o Comunitate Europeană de succes. Să încerci să suprimi națiunea și să concentrezi puterea în centrul unui conglomerat european ar fi extrem de dăunător și ar pune în pericol obiectivele pe care vrem să le îndeplinim. Europa va fi mai puternică pentru că va avea Franța ca Franța, Spania ca Spania, Marea Britanie ca Marea Britanie, fiecare cu propriile obiceiuri, tradiții și identități. Ar fi prostesc să încercăm să le băgăm pe toate într-un fel de personalitate europeană artificială.  

Ca să lucrăm mai îndeaproape nu trebuie ca puterea să fie centralizată la Bruxelles sau ca deciziile să fie luate de o birocrație numită în funcție. Este ironic să vezi cum țări ca URSS, care au încercat să conducă totul de la centru, învăță că succesul depinde de dispersarea puterii și mecanismelor de luate decizii departe de centru, în timp ce sunt unii în Comunitate care vor să meargă în direcția opusă. 

Am reușit să scădem interferența statului în Marea Britanie, nu ca să vedem situația exact inversă la nivel european, cu un super-stat european care își impune dominația de la Bruxelles. 

Cu siguranță vrem să vedem o Europă mai unită și un cu destin comun. Dar aceste lucruri trebuie realizate păstrând diferitele tradiții, puterile parlamentare și sentimenul de mândrie națională. Acestea au fost sursa vitalității Europei timp de secole. „

A fi european nu înseamnă doar a fi federalist

Disprețul față de o Europă federală nu înseamnă și disprețul față de proiectul european, din contră. Margaret Thatcher a fost profund pro-europeană, deoarece realiza că o Europă fragmentată nu s-ar fi putut impune pe arena internațională.

Comunitatea Europeană aparține tuturor membrilor. Trebuie să reflecte tradițiile și aspirațiile tuturor membrilor. Marea Britanie nu visează la o existență izolată la marginea Comunității Europene. Destinul nostru este în Europa, ca parte a Comunității. 

Dar Comunitatea nu poate fi punctul final. Nu este nici un mecanism instituțional care să fie modificat constant după cum dictează un concept intelectual abstract. Nici nu trebuie să fi osificată de reguli interminabile. 

Comunitatea Europeană este mijlocul practic prin care Europa poate să asigure prosperitatea și securitatea locuitorilor săi într-o lume în care există multe alte națiuni puternice și grupuri de națiuni. Noi, europenii, nu trebuie să ne pierdem energiile pe dispute interne sau pe dezbateri instituționale înțelese de puțini oameni. 

Europa trebuie să fie gata să contribuie pe deplin la propria securitate dar și să concureze comercial și industrial într-o lume în care succesul aparține țărilor care încurajează inițiativa individuală. 

Comunitatea Europeană este o manifestare a identității europene, dar nu este singura. Nu trebuie să uităm niciodată că la est de Cortina de Fier, oameni care se bucurau pe deplin de cultura, libertatea și identitatea europeană au fost rupți de rădăcinile lor. „

Corneliu Coposu și Doina Cornea, invitați ai premierului Margaret Thatcher în 1990

Doi ani mai târziu, la congresul Partidului Conservator din octombrie 1990, Margaret Thatcher a reluat viziunea sa despre viitorul Europei. Dar acum, față de discursul de la Bruges, cuvintele premierului britanic răsunau și în țările Europei de Est, care se iveau din nou din spatele unei Cortine de Fier sfărâmate. În sală, alături de conservatorii britanici, se aflau și Corneliu Coposu și Doina Cornea, eroi ai luptei anticomuniste, care au auzit pe viu ceea ce a spus Margaret Thatcher:

Tirania s-a fărâmat și libertatea a triumfat pe tot cuprinsul Europei. Căderea zidului Berlinului. Răsturnarea de la putere a lui Ceaușescu de către poporul pe care l-a oprimat cu brutalitate. Primele alegeri libere în Europa de Est după o generație. 

Prietenii noștri din Europa de Est ne-au reamintit că nicio forță a armelor, niciun zid, nicio sârmă ghimpată nu poate suprima dorința oamenilor pentru libertate și independență. Națiunea rămâne centrul loialității și suveranității în lumea modernă.

Revoluțiile din 1989 din Europa de Est ne-au arătat cât de puternice sunt aceste sentimente. Când est-europenii s-au detașat de aberația numită comunism, s-au uitat la propria țară și istorie. Europa nu poate fi construită prin ignorarea și suprimarea sentimentului național, sau prin încercarea de a ne transforma din națiuni în regiuni. Calea de parcurs este cooperarea de bună voie între state independente și suverane. 

Noi nu spunem cât de european ești după cât de multe puteri vrei să dai Comisiei care nu a fost aleasă. Intervenția, centralizarea și lipsa de responsabilitate poate plac socialiștilor. Dar nu au niciun loc în filosofia noastră conservatoare. Nu vom accepta niciodată abordarea celor care vor să utilizeze Comisia Europeană drept mijlocul prin care să ne fie eliminată abilitatea de a ne guverna singuri care o națiune independentă. 

Europa de succes este Europa fără socialism

În același discurs, Margaret Thatcher și-a reafirmat și dorința pentru o Europă unită și de succes. Asta înseamnă o Europă fără socialism:

„Parlamentul nostru dăinuie de 700 de ani și a fost un far de speranță pentru popoarele Europei în cele mai întunecate momente. Scopul nostru este să vedem Europa devenind cea mai importantă expresie a libertății politice și economice de pe tot globul. Nu vom accepta nimic mai prejos!

Anul acesta, timpul a expirat pentru socialism. Socialismul marxist nu este încă îngropat, dar epitaful său poate fi scris. A sărăcit și ucis națiuni. A promovat minciuna și mediocritatea. A persecutat credințe și talente. Nimeni nu îi va duce dorul. 

Socialismul trebuie să se întoarcă la locul său bine meritat – în sala de lectură a British Library, acolo unde la găsit Karl Marx: secțiunea Istoria Ideilor, subsecțiunea Secolul XIX, clasificare – arhaic!” 

 

Stângiștii sunt liberi să o critice și să o facă în fel și chip pe Margaret Thatcher. Cu siguranță a auzit mai multe și mai rele cât timp a fost premier.

Conservatorii și europenii care vor să transforme continentul într-o adevărață forță, să ia aminte la cuvintele Doamnei de Fier. Nu degeaba, atunci când a murit, a primit funeralii de stat și chiar Regina Elisabeta a II-a a fost prezentă la înmormântare.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
ANM: Vremea se încălzeşte semnificativ în următoarele zile
Bucureștenii vor scăpa săptămâna viitoare de grija poleiului și a gecilor foarte groase. Potrivit ANM, ...