Cearta pe imigrație care poate duce la prăbușirea Angelei Merkel

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

După ce s-a chinuit din septembrie 2017 până în martie 2018, adică jumătate de an, încropească o majoritate parlamentară care să-i asigure al patrulea mandat de cancelar, Angela Merkel s-ar putea trezi din nou în offsaid.

Horst Seehofer, ministrul de Interne și liderul CSU, amenință că își va da demisia deoarece nu se poate înțelege cu Angela Merkel pe chestiunea imigrației. CSU este partidul-soră din Bavaria al CDU, formațiunea din care provine cancelarul Germaniei. Cele două partide, cunoscute împreună drept Uniunea, formează practic un tot unitar încă de la începutul Germaniei postbelice, iar certurile de asemenea anvergură sunt extrem de rare.

Dacă CSU părăsește coaliția de guvernare cu CDU și socialiștii din SPD, șefa guvernului de la Berlin va rămâne fără sprijin parlamentar. La insistențele colegilor de partid și ca să evite haosul, Horst Seehofer a amânat aplicarea deciziei până nu va avea încă o discuție finală și concludentă cu Angela Merkel.

Scandalul a început de la un motiv serios. Liderul bavarez vrea să închidă granițele Germaniei pentru imigranții care au fost deja înregistrați în alte state, în timp ce Angela Merkel vrea să-i primească. Potrivit legislației în vigoare, solicitanții de azil trebuie să rămână în țara unde au depus cererea, adesea Italia, Grecia sau Ungaria, până la soluționarea acesteia. Dar mulți azilanți pleacă spre alte țări europene mai prospere, precum Germania.

Atât cancelarul de la Berlin cât și ministrul de Interne își pun în continuare speranțele într-o soluție europeană la problema migrației, dar aceasta se lasă în continuare așteptată. Summitul de la Bruxelles de săptămâna trecută, care urma să ofere o rezolvare acestei crize care macină Europa de ani

Miza lui Horst Seehofer este și una electorală, mai ales că în Bavaria vor avea loc alegeri regionale în toamnă.  Statul a fost principala poartă de acces în Germania pentru sute de mii de imigranți iar foarte mulți bavarezi s-au opus politicii granițelor deschide a Angelei Merkel. CSU, ca partener în coaliția de guvernământ, a pierdut susținători, care s-au dus către partidul extremist AfD, Alternativa pentru Germania. Ca să-și recâștige sprijin electoral, Horst Seehofer a dus partidul mai la dreapta și a adoptat o poziție mai dură privind imigranții, ceea ce a cauzat actualul scandal politic.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Românii, cel mai mare grup de turiști străini în Bulgaria
427.538 de români și-au făcut vacanța în Bulgaria în primele patru luni ale lui 2018, ...