Creșterea ROBOR gestionată de BNR are afecte și asupra împrumuturilor overdraft
Eduard Bucur
Românii cu credite în lei sunt loviţi sistematic în bugetul personal de creşterea dobânzilor din ultimele 12 luni. De aceeaşi problemă se lovesc şi cei care s-au ferit de un contract de credit clasic şi au ales varianta descoperitului de cont. Pentru aceştia, dobânda descoperitului a crescut de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018 cu mai mult de 2 puncte procentuale.
Numărul celor cu descoperit de cont – sau overdraft – nu este deloc mic. Ultimele date arătau că sunt peste 1,2 milioane români în această situaţie. E important de precizat că dobânda unui overdraft se actualizează luându-se în calcul media ROBOR pe luna anterioară. În cazul unui român care s-a îndatorat în acest mod, dobânda percepută de cea mai mare bancă din România pentru un overdraft la 1 iulie 2017 era 9.35% pe lună, la acelaşi nivel cu luna aprilie a aceluiaşi an. La acel moment, ROBOR la 3 lunie avea valoarea de 0,86%. În toamnă, indicele a ajuns la 1,58%, adică aproape dublu faţă de cifra din vară. Aşa că, la 1 octombrie 2017, dobânda recalculată pentru acelaşi overdraft creştea la 10,07% pe lună, urmând astfel tendiţa crescătoare a indicelui ROBOR. Pentru că indicele ROBOR a continuat să se majoreze până la valoarea de 2,05%, în prima zi a acestui an dobânda pentru acelaşi descoperit de cont urca la 10,54% pe lună. Următoarea ajustare a dobânzii în luna aprilie a fost una nesemnificativă, fiind stabilită de bancă la valoarea de 10,57% pe lună. La acel moment, indicele ROBOR la trei luni era cotat tot la 2,08%. Lovitura a venit însă duminică 1 iulie, când dobânda descoperitului a fost recalculată la 11,64%. Totul pe un nivel al dobânzii cu care se împrumută băncile între ele de 3,15%. Indicele ROBOR s-a aflat într-o uşoară scădere la ultima raportare de vineri 29 iunie, după ce urcase la 3,16%, valoare record a ultimilor 4 ani. Speciialiştii financiari consultaţi de Newstandard prognozează că în cel mult o lună, indicele pe baza căruia se calculează dobânzile creditelor în lei va atinge pragul de 3,5%. ROBOR şi-a început ascensiunea în acest an după decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a majora dobânda de politică monetară de 3 ori în 2018, până la nivelul de 2,5%. Mişcarea BNR a avut ca scop limitarea efectelor inflaţiei şi controlul acesteia, prin scumpirea creditării care atrage în mod natural scăderea
lichidităţilor din piaţă.
Românii care au apelat la un overdraft au făcut-o pentru că dobânzile sunt mai avantajoase decât cele aplicate pentru cardurile de credit. În plus, comisioanele de retragere a numerarului sunt mai mici și nu există nici comisioane de administrare suplimentare, precum nici obligativitatea unor depuneri minime lunare. Practic, fiecare virament de salariu poate acoperi datoria pe care o creează folosirea descoperitului de cont.