Rusia a trimis un ambasador nou la Chișinău

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Oleg Vasnețov este noul reprezentant al Moscovei în Republica Moldova. Precedesorul său, Farit Muhametșin, care era în funcție din 2012, a trebuit să părăsească postul deoarece a ajuns la limita de vârstă pentru postul de ambasador, 71 de ani.

Oleg Vasnețov vine la Chișinău din funcția de director al Departamentului din cadrul MAE rus pentru relația cu cele 85 de subdiviziuni administrative ale Federației Ruse, numite “supuși federali”. Acest lucru poate oferi indicii despre planurile pe termen lung ale Kremlinului în Moldova. În acest sens, trebuie să ținem cont de faptul că președintele rus consideră că toate fostele republici sovietice trebuie să fie în sfera de influență a Moscovei și de certurile dintre guvernul pro-european de la Chișinău și președintele pro-rus și apropiat de Vladimir Putin. Actuala coaliție de la putere a vorbit chiar de retragerea Republicii Moldova din CSI, organizația care reunește multe dintre fostele republici sovietice.

Noul ambasador al Rusiei în Moldova lucrează Ministerul rus de Externe din 1975. Nu știe română, dar vorbește franceză, engleză și bulgară. Oleg Vasnețov are la activ, doar un singur mandat de ambasador, în Republica Democrată Congo, între 2003 și 2008.

Farit Muhametșin nu se va întoarce acasă cu mâna goală. Președintele Igor Dodon a anunțat că îl va decora pentru activitatea sa din ultimii 6 ani.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Angela Merkel, înfrântă de proprii aliați în chestiunea imigrației
“Am demonstrat că merită să-ți aperi convingerile” – asta a spus ministrul german de Interne, ...