Un nou focar de pestă porcină confirmat în România

Mihai Popescu ACTUALITATE

Focar de Pestă Porcină Africană confirmat într-o gospodărie anexă a unei ferme vegetale localizată în Insula Mare a Brăilei.

Guvernul intervine și vrea modificarea legislației astfel încât să fie acordate despăgubiri persoanelor care notifică și predau voluntar autorităților animalele bolnave din zonele în care a fost instituită starea de alertă.

Un nou focar de Pestă Porcină Africană (PPA) a fost confirmat ieri la o crescătorie de porci. Ferma este situată într-o zonă relativ izolată, la 20 de km de cea mai apropiată localitate din județul Brăila și 5 km față de localitatea Carcaliu din județul Tulcea, între acestea fiind barieră naturală Dunărea, Brațul Măcin, în Insula Mare a Brăilei. Serviciile veterinare au intervenit de urgență în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

În cursul zilei de 28 iunie a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale de creștere a porcilor din județul Tulcea. Ca urmare a confirmării, pentru prima oară, a prezenței virusului PPA într-o exploatație comercială de creștere a suinelor și a evoluției agresive a acestei boli în județul Tulcea, a avut loc o ședință la sediul Guvernului, la care au participat instituțiile cu responsabilități în combaterea și eradicarea bolilor la animale. Executivul vrea să realizeze un proiect legislativ care să faciliteze despăgubirea crescătorilor de animale după sacrificarea exemplarelor de procine infectate.  „Este foarte important să luăm la timp măsurile necesare pentru a împiedica extinderea virusului pestei porcine africane și eradicarea bolii”, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă. Proiectul ar putea fi adoptat în ședința de guvern de mâine. Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru populație, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic. Situația este cu atât mai gravă cu cât țara noastră oricum importă mai bine de jumătate din necesarul de carne de porc din spațiul european, cu predilecție din Spania, Germania, Polonia, Ungaria și Olanda.
Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
BNR menține dobânda de politică monetară la 2,50%
Banca Națională a României încearcă să tempereze creșterea explozivă a dobânzilor la creditele în lei. ...