Protestatari condamnați la închisoare că au vrut să ucidă un parlamentar

Mihai Popescu ACTUALITATE INTERNATIONAL

Șapte bărbați din Macedonia au primit ani grei de închisoare, după ce au fost găsiți vinovați că au încercat să omoare un parlamentar.

Incidentul a avut loc în aprilie 2017, când peste 100 de oameni, mulți dintre ei mascați, au intrat cu forța în sala de plen a Parlamentului de la Skopje, ca să conteste alegerea unui etnic albanez drept președinte al legislativului. Situația a degenerat într-o bătaie general iar poliția a trebuit să intervină în forță și să folosească fumigene și gaze lacrimogene să calmeze spiritele. Deputați, jurnaliști și oameni ai legii au fost răniți.

Parlamentarul pe care au încercat să-l ucidă cei șapte, Ziadin Sela, era liderul unui mic partid albanez și a ajuns la spital cu răni grave după atac. Întregul incident a fost filmat, iar judecătorul a spus că înregistrările au fost probe clare împotriva agresorilor.

Trei dintre bărbați au fost condamnați la 13 ani de închisoare, iar ceilalți patru vor sta 10 ani în detenție. Toți au spus că vor face apel, deoarece se consideră nevinovați.

În martie, procurorul general al Macedoniei a început urmărirea penală a cazul altor 30 de oameni implicați în violențele din Parlament. Printre inculpați se numără și cinci deputați ai actualului partid de opoziție, care era la putere în 2017 când au avut loc ciocnirile. Toți au fost acuzați de “punerea în pericol a ordinii constituționale și securității prin acte teroriste”, care poate duce la sentințe de până la 25 de ani de închisoare.

În Macedonia, un sfert din populație este formată din etnici albanezi. Între februarie și august 2001, a avut loc o insurgență armată a minorității albaneze împotriva guvernului de la Skopje. Conflictul s-a terminat după intervenția NATO.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Sancțiunile UE împotriva Rusiei, extinse
Uniunea Europeană a extins oficial până la 31 ianurie 2019 sancțiunile aplicate Rusiei după anexarea ...