Zi de doliu în Basarabia pentru victimele deportărilor staliniste

Mihai Popescu ACTUALITATE INTERNATIONAL

O zi de doliu national a fost decretată astăzi în Republica Moldova, în memoria zecilor de mii de oameni care au căzut victime deportărilor staliniste.

Drapelele din toată țara au fost arborate în bernă, toate bisericile au tras clopotele timp de 10 minute, iar un parastas a fost organizat de Guvern, la Chișinău.

Pe data 6 iulie 1949, începând cu ora 02:00, a avut loc cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia, care cu patru ani înainte fusese anexată de Uniunea Sovietică de la Regatul României. Peste 35.000 de oameni au fost scoși forțat din case în acea zi și după cu forța în Siberia, Kazahstan și în pustietatea Extremului Orient al URSS.

Întreaga elită a Basarabiei românești a fost decimată. Pentru ocupanții sovietici, românii basarabeni deportați erau “chiaburi” și “colaboratori ai fasciștilor”. În realitate, cei trimiși în Siberia era comercianți, proprietari de terenuri, membrii ai partidelor politice democratice românești și personal din administrația românească, adică toți cei care s-ar fi putut opune ocupației.

Peste 20 de mii de militari sovietici, inclusiv unii aduși din alte colțuri ale URSS, au participat la această operațiune. În total, au avut loc trei valuri de deportări din Basarabia: 1941, 1949 și 1951. Se estimează cu numărul total al victimelor este de ordinul sutelor de mii.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Cupa Mondială l-a salvat pe Putin de furia populară
Înainte de Cupa Mondială din 2018, planul guvernului Rusiei de a creşte vârsta de pensionare ...