Cupa Mondială l-a salvat pe Putin de furia populară

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL

Înainte de Cupa Mondială din 2018, planul guvernului Rusiei de a creşte vârsta de pensionare la 65 de ani la bărbaţi, de la 60 şi la 63, la femei, de la 55, a coborât încrederea ruşilor în preşedintele Putin, care înregistra înainte de eliminarea echipei naţionale o scădere cu şase procente în sondajele de opinie. Doar 75% mai credeau în reformele sale. Ruşii erau extrem de furioşi, mărturiseşte un analist occidental.

Un sondaj efectuat de centrul independent Levada a arătat, potrivit Reuters, că înainte de eliminarea Rusiei din Cupa Mondială, că actuala competiție în derulare ocupa gândurile ruşilor mai mult decât planul de pensii.

„Trebuie să recunoaştem că problema reformelor sistemului de pensii va reveni la vârf după încheierea turneului”, a spus Stepan Goncharov, liderul institutului. “Situaţia se va schimba acum.”

Bugetul de stat, tot mai slăbit, în urma sancţiunilor internaţionale, îmbătrânirea populaţiei şi lipsa alternativelor de finanţare a conturilor guvernamentale destinate pensiilor sunt motive pentru care Putin nu are de ales, comentează analiştii economici.

Reamintim că Rusia a pierdut meciul de fotbal cu Croaţia, în sferturi de finală cu 3-4 (2-2), după executarea loviturilor de la 11 m.

“Eliminarea Rusiei de la Cupa Mondială de fotbal reprezintă o provocare pentru Kremlin: Cum să gestioneze furia publică după aplicarea reformei sistemului de pensii care vor lovi nu numai buzunarele alegătorilor,” remarcă Gabrielle Tétrault-Farber, corespondent Reuters, de la Moscova.

Foto: Vladimir Putin prezintă fotografia cu numărul “11” lui Lothar Matthaeus, președinte al FIFA, lui Gotham Gianni Infantino, prim vicepreședinte al Uniunii fotbalului rus, lui Nikita Simonyan, fostul jucător al echipei Danemarcei, lui Peter Schmeichel şi lui Jorge Campos în timpul unei întâlniri la Kremlin din Moscova, Rusia 6 iulie 2018. Alexei Druzhinin / Kremlin

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Tradingeconomics: “România înregistrează valori egale între importuri şi exporturi.”
În ultimii ani, consumul intern și investițiile străine directe au stimulat creșterea PIB-ului României, notează ...