Tradingeconomics: “România înregistrează valori egale între importuri şi exporturi.”
În ultimii ani, consumul intern și investițiile străine directe au stimulat creșterea PIB-ului României, notează recent un studiu publicat de publicaţia tradingeconomics.com, care grupează peste douăzeci de milioane de indicatori din 196 de ţări. Principalele industrii din România sunt: mașini și echipamente electrice, textile și încălțăminte, mașini ușoare și asamblare auto, software, minerit, cherestea, materiale de construcții, metalurgie, produse chimice, prelucrarea produselor alimentare și rafinarea petrolului. În ceea ce privește cheltuielile, consumul gospodăriilor populației reprezintă componenta principală a PIB și reprezintă 63% din utilizarea sa totală, urmat de capital fix (22%) și de cheltuielile publice (14%). Exporturile de bunuri și servicii reprezintă 41% din PIB, iar importurile reprezintă tot 41%.
Produsul intern brut (PIB) în România a crescut cu 0,10% în primul trimestru al anului 2018 față de trimestrul precedent. Rata anuală de creștere a PIB-ului în România a fost în medie de 0,74% în perioada 1995-1998, ajungând la o valoare maximă de 6,10% în primul trimestru al anului 1996 și un nivel record de -7,10% în primul trimestru al anului 2009, pe vremea când Emil Boc era prim ministru.
Conform datelor INS şi a studiilor BNR, România se îndreaptă spre un PIB de 200 miliarde de Euro, adică 10.000 de Euro pe cap de locuitor. În 1990, PIB-ul României era doar de 40 de miliarde de dolari.
De notat, că pentru prima oară în ultimii ani, România înregistrează valori egale între importuri şi exporturi.