China vrea să “cucerească” Europa Centrală și de Est
La câteva zile după ce China și Statele Unite au declanșat unul dintre cele mai mari războaie economice din istorie, premierul chinez a aterizat la Sofia, capitala Bulgariei, în căutare de aliați.
Li Keqiang, premierul de la Beijing, a participat la summitul “16+1”, alături de 16 state din Europa Centrală și de Est, membre UE dar și extra-comunitare. Au fost prezenți lideri in Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru și Serbia. Țara noastră a fost reprezentată de primul-ministru Viorica Dăncilă, care a avut și o întâlnire bilaterală cu omologul său de la Beijing.
În marja Summit-ului 16+1 de la Sofia, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul transporturilor şi infrastructurii între Ministerul Transporturilor din România şi Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă din China. Documentul va întări cadrul şi premisele implicării Chinei în materializarea unor proiecte românești în cele 2 domenii, a căror dezvoltare constituie o prioritate pentru partea română. Memorandumul se înscrie pe linia demersurilor guvernului de la București vizând consolidarea cooperării pragmatice cu China, obiectiv distinct al componentei de politică externă a Programului de guvernare 2018-2020. Totodată, a fost exprimat interesul pentru finalizarea cât mai rapidă a negocierilor pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă și a unui nou grup energetic la Termocentrala Rovinari, precum și în ceea ce privește construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpustești.
China vrea să devină noul campion comerțului liber și al globalizării, în timp ce marele adversar economic și geopolitic, Statele Unite ale Americii, a virat pe drumul protecționismului. Beijing-ul a atacat Washington-ul la Organizația Mondială a Comerțului pentru aplicarea de tarife vamale suplimentare pe importuri chinezești în valoare de 34 de miliarde de dolari. China a încercat să convingă Uniunea Europeană să susțină demersul său la OMC, dar s-a confruntat cu un refuz.
Deși summitul 16+1 de la Sofia era programat de mult, contextul în care a avut loc întâlnirea a dat prilej să apară noi acuzații la adresa Chinei, bănuită de unii lideri europeni că încearcă să rupă unitatea blocului comunitar. Totuși, deși investițiile chinezești în Europa Centrală și de Est au crescut foarte mult în ultimii ani, nu depășesc 10% din total. Restul de 90% sunt investiții făcute de statele UE.