Lupta anticorupţie trebuie să continue !
Jale şi plânsete. Spasme şi bocete. Disperări de cauză, înjurături cu azimut. #Rezist enţa e disperată. Lupta anticorupţie trebuie să continue. Zic toţi. În acord global. Nu ne putem opri într-o haltă, pentru că s-a rătăcit conductorul de tren sau că a fost demis mecanicul de locomotivă! Suntem în mers! Ţara cu cea mai remarcabilă luptă anticorupţie e ca un tren în mişcare. Un fel de TGV. Acarul Păun a dat la peşte cu nadă artificială. De laborator străin.
Revenind la oile noastre, întrebarea e dacă după plecarea lui Kovesi vine un profesionist al investigaţiei pure sau un alt om al sistemului?
Multe necunoscute, aceeaşi certitudine împărtăşită de cei pro, dar şi de cei anti-justiţie. DNA trebuie să rămână o instituție solidă, capabilă să instrumenteze dosare grele și să-i trimită în judecată pe cei care încalcă legea. Pentru acest deziderat comun este nevoie, desigur, ca viitorul șef al DNA să dea dovadă de integritate și profesionalism. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a dat deja anunţul selecţiei celui mai bun procuror, cu cea mai bună viziune pentru postul vacant. Pentru cei care nu cunosc legislaţia şi dreptul comparat, tot ministrul justiţiei trasează cadrul instituţional. El trebuie să asigure independența procurorilor în cercetarea dosarelor și, de asemenea, să împiedice transformarea DNA într-o armă de distrugere politică. Revocarea Laurei Codruţa Kovesi trebuie să scoată, practic, DNA din politică, nu în sensul că politicienii n-ar mai putea fi cercetați penal, ci că DNA să nu se mai implice în lupta pentru putere, susţinând o tabără sau alta.
Desecretizarea protocolului de colaborare dintre DNA și SRI a pus bazele spargerii ”binomului”, iar DNA trebuie să înceteze, pe viitor, să mai folosească mijloace dolosive de cercetare și de anchetă, așa cum s-a întâmplat sub mandatul doamnei Kovesi. Nu în ultimul rând trebuie să respecte drepturile și libertățile cetățenilor. Este evident că numărul mare de achitări a ridicat și un mare semn de întrebare privind eficiența instituţiei. Nimic mai îngrijorător. Dar când mergi zilnic servit, crezi că ţie ţi se datorează zilnic potul! Aşa gândeau până ieri procurorii din siajul bărcii în vrie, a şefei recunoscute pentru decapări de rechini, dar sfioasă la balenele din mări străine. Este nevoie de un audit serios al DNA, aşa cum e nevoie ca bufniţa să nu mai fie vopsită mov.
Inspecția Judiciară a întreprins mai multe acțiuni, dar efectele lor se lasă, deocamdată, așteptate. Din prea mare timiditate. De frica râsului din pădure sau a vulpii care atacă noaptea coteţul cu ouă de găini grase? Toate acestea nu trebuie să facă din DNA o instituție slabă. Dimpotrivă, trebuie s-o întărească și s-o pună în slujba statului de drept ( nu a statului de drepţi şi a societăţii în civil), a cetățenilor, pentru care a și fost creată. Să lupte pentru a scoate răul din străfunduri, nu pentru jocuri de putere!