În ultimii doi ani, producţia industrială a înregistrat o creştere de 19,7%

Marius Ghilezan ANALIZE Principal

Cifra de afaceri din industrie, în luna mai 2018, faţă de luna mai 2017, a crescut pe ansamblu cu 11,4%, ca urmare a creşterii din industria prelucrătoare (+11,4%) şi industria extractivă (+11,2%), relevă ultimul studiu al Institutului Naţional de Statistică.

Şapte din cei mai mari zece jucători din industria prelucrătoare vin din sectorul auto – Dacia, Ford, Continental (două companii), Autoliv, Takata şi Hella. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, producţia industrială – serie brută – a fost mai mare cu 8,3%, ca urmare a creşterilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+9%), industria extractivă (+6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,2%).

În 2016, creşterea a fost de 4,5 %, arăta o analiză ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului din iulie 2017.

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria energetică  (+24,8%), industria bunurilor de capital (+13,5 %), industria bunurilor de uz curent (+8,9%), industria bunurilor intermediare (+8,3 %) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,1 %).

 Producţia industrială a crescut în martie 2018 cu 3% în zona euro şi în Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Din graficul de mai sus se observă o scădere constantă a producţiei extractive, ceea ce conform specialiştilor consultaţi de Newstandard.ro reprezintă o probă de eficienţă, dar şi un recul al folosirii eficiente a resurselor.

În ultimul an, cererea agregată în economie, conform Raportului anual al BNR, este de mai mare ca în anii precedenţi, în sens că serviciile sunt mai scumpe, graţie introducerii supra-accizei la carburanţi şi a creşterii cu 14,6% a salariilor.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Piaţa autoturismelor noi din România a crescut cu 52,4%
Piaţa autoturismelor noi achiziţionate de români  a crescut cu 52,4%, faţă de aceeaşi perioadă a ...