România iar cumpără avioane F 16 de mâna a doua din Portugalia

Valentin Borcea ANALIZE Principal

România va mai cumpăra încă 5 avioane de vânătoare F-16 din Portugalia, anul acesta, au confirmat oficialii de la Lisabona. Viitoarele aeronave româneşti vor fi achiziţionate din flota portugheză care se înoieşte şi vor fi similare cu cele achiziţionate până acum.

În prezent, Portugalia mai are doar 24 de avioane F-16 în serviciu, dar după ce tranzacţia cu România va fi finalizată, aviaţia nu va rămâne cu un gol. Lusitanii vor să cumpere 5 F-16 direct din Statele Unite şi să le modernizeze local cu pachetul Mid-Life Upgrade (MLU).

România a cumpărat – încă din 2014 – 12 avioane de luptă F16 din Portugalia, de mâna a doua, care au costat în total 628 de milioane de euro, făcându-l pe premierul lusitan, António Costa, să râdă de statul român. La acea vreme ministru al apărării era Mircea Duşa.

România mai vrea să cumpere încă 36 de avioane F-16, dar nu a identificat încă sursa de finanţare.

Adio, „sicrielor zburătoare”?

În prezent, armata română foloseşte MIG-uri care sunt în serviciu din 1965, care au duraaă de viaţă până în 2017. 30 de MIG-uri s-au prăbuşit în ultimii 20 de ani. Piloţii de supersonice români le numesc „sicrie zburătoare.”

Portugalia a primit bani de la americani pentru a cumpăra F- 16

În anii 1980, Forţele Aeriene Portugheze au ales F-16 ca să înlocuiască învechitele A-7 Corsair II, care nu mai putea îndeplini rolul de avioane de vânătoare. Programul de vânzări de F-16 către Portugalia a purtat numele de Peace Atlantis.

Peace Atlantis I a fost semnat în august 1990. Portugalia a primit fondurile pentru achiziţie prin programul de Vânzări Militare Străine al SUA (Foreign Military Sales) şi prin punerea la dispoziţie a unei baze aeriene portugheze din Azore către aviaţia americană. Portughezii au cumpărat 20 de F-16 Block 15 noi, pe care le-au primit în 1994.

Gratis – F 16 – din SUA

În 1998 a fost semnat programul Peace Atlantis II. Portugalia a primit gratis 25 de F-16 Block 15 second-hand, care fuseseră folosită de Garda Naţională a SUA. Guvernul de la Lisabona era responsabil pentru transportul în Europa şi pentru modernizarea lor. Cinci dintre aeronave au fost folosite doar pentru piese, restul de 20 fiind actualizate.

În 2001, a început modernizarea avioanelor din Peace Atlantis II cu pachetul MLU. Primele două aeronave au fost modificate în SUA, restul de 18 au fost actualizate în Portugalia, în atelierele aviaţiei de la baza aeriană Monte Real şi la uzina OGMA, deţinută de guvernul portughez. Aceste avioane au fost repartizate Escadrilei 301 „Jaguarii”. Avioanele mai vechi din Peace Atlantis I au fost date escadrile 201 „Şoimii” şi au fost aduse la standardul MLU abia în 2011.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Ambasadorul Franţei la Bucureşti sfătuieşte românii să renunţe la luptele interne
“România nu pare a fi conştientă de bogăţiile şi comorile sale de care ar trebui ...