Decizia lui Trump de a impune taxa vamală pentru maşini creşte tensiunea industriaşilor lumii

Marius Ghilezan INTERNATIONAL Principal

Canada, Uniunea Europeană, Japonia, Mexic și Coreea de Sud se vor întâlni la Geneva săptămâna viitoare pentru a discuta cum să răspundă amenințărilor din partea președintelui american Donald Trump de a impune importurilor de autoturisme taxe vamale, precum şi la piesele de schimb din SUA, au mărturisit oficialii familiarizați cu tema unui corespondent Reuters.

Critici grele din partea producătorilor de automobile şi a guvernelor s-au stârnit contra Administraţiei Trump. Toţi stakeholderii consideră că tarifele de până la 25% vor creşte preţurile autovehiculelor, afectând vânzările auto și locurile de muncă din industria globală.

Mai multe autorități din domeniul producţiei auto au discutat în ultimele zile despre temerile lor și despre un posibil răspuns coordonat la decizia lui Trump, potrivit căreia importurile auto reprezintă o amenințare la adresa securității SUA.

Se speră că negocierile vor fi finalizate în câteva săptămâni, deși cele de anul trecut, care au condus la tarife de 25 % pentru oțel și 10 % pentru aluminiu, au durat aproximativ 10 luni.

Departamentul de Comerț are 270 de zile pentru a oferi recomandări președintelui după începerea unei astfel de negocieri. Apoi îi mai rămân 90 de zile să acționeze.

Nu a fost clar imediat ce fel de răspuns ar putea primi țările producătoare de maşini, deși Canada, UE și Mexic au mărit tarifele la maşini după ce Trump a impus taxe asupra importurilor de oțel și aluminiu în martie.

O altă opțiune este lupta împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), spun oficialii consultaţi de Reuters.

Miniștrii adjuncți se vor reuni la Geneva la 31 iulie pentru a-și asculta opiniile. “Reuniunea este menită să reunească națiuni majore de producție auto, astfel încât să putem discuta despre preocupările noastre legate de industria automobilelor și a pieselor de schimb cu reprezentanţii Departamentul de Comerț din S.U.A., „a declarat oficialul canadian.

Ministerul economiei din Mexic a confirmat că ministrul adjunct al economiei, Juan Carlos Baker, va călători la Geneva pentru „întâlniri de lucru despre mai multe subiecte”, inclusiv cu șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Roberto Azevedo.

Ministerul de Externe canadian a refuzat să comenteze.

Potrivit site-ului OMC, Azevedo se va întâlni luni cu Baker, urmată de ministrul adjunct al comerțului din Canada, Timothy Sargent, și ministrul adjunct de externe al Japoniei, Kazuyuki Yamazaki, marți. Oficialul mexican a declarat că întâlnirile au fost legate de problema noului tarif impus pe piaţa americană.

Eventualele tarife pentru autoturisme ar putea afecta companii precum Hyundai Motor Co, Toyota Motor Corp și BMW din Germania, precum și fabrici mondiale pentru mărcile americane General Motors Co, Ford Motor Co și Fiat Chrysler Automobiles NV.

Producătorii auto din SUA și-au redus prognozele de profit pe an, miercuri, datorită fricțiunilor comerciale, iar acțiunile lor au scăzut, pe măsură ce investitorii pariază că disputele ar afecta marjele și vânzările.

Statele Unite au importat 173 miliarde de mașini și 70 de miliarde de piese auto în 2016. Şi de aici toată discuţia.

Trump vrea să protejeze producătorii americani şi să-i atragă pe marii industriaşi ai lumii să producă în SUA, unde costurile de salarii sunt aproape duble faţă de celelalte ţări.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Teroristul care a vrut să-l asasineze pe Prințul George, înjunghiat în închisoare
Teroristul care a plănuit să-l omoare pe Prințul George, fiul cel mare al Prințului William ...