TUŞNAD. Viktor Orban prevede o victorie a democraţiei iliberale în Europa
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat sâmbătă că alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor ar putea aduce o schimbare către „democrația creștină” illiberală în Uniunea Europeană, care va pune capăt epocii multiculturalismului.
Democraţia iliberală
Democraţia iliberală este o formă ideologică, asumată deschis de Viktor Orban acum doi ani la Tusvanos, în care democraţia liberală sufocă cetîţenii prin exces de birocraţie.
„Iliberalism” reprezintă acea stare de nemulţumire a cetăţenilor în democraţiile consolidate, nu în democratia ca sistem politic, ci în felul in care democratia este practicată de cei ajunşi la putere.
Naționalist de dreapta, Orban, reales în aprilie 2018 pentru un al treilea mandat consecutiv, a condus rezistența est-europeană la intenţiile UE de a impune statelor membre să accepte solicitanții de azil și migranți în cadrul unui sistem de cote.
Împreună cu guvernul naționalist al Poloniei, el s-a poziţionat constant împotriva deciziilor Comisiei Europeane, a executivului UE, în legătură cu ceea ce Bruxelles-ul numește o eroziune a instituțiilor democratice în țările fostei comunități est-europene.
Elita europeană trebuie să plece
Într-un discurs adresat etnicilor maghiari din Băile Tuşnad din România, Orban a anunţat că votul pentru Parlamentul European din 2019 este decisiv pentru viitorul Europei. El a spus că „elita” politică occidentală şi a UE nu a reușit să protejeze blocul continental de imigrația musulmană și a venit timpul să plece. „Elita europeană este vizibil nervoasă”, a spus Orban sutelor de susținători în aplauze, comentează o depeşă Reuters.
„Scopul lor (a establishment-ului n.a.) este de a transforma Europa, de a ne arunca într-o epocă post-creștină și într-o eră în care națiunile dispar – acest proces ar putea fi subminat în alegerile europene. Și este în interesul nostru elementar să oprim această transformare.”
Democraţia liberală a lucrat nedemocratic în Europa de Est
Orban a declarat că votul parlamentar european trebuie să demonstreze că există o alternativă la democrația liberală, despre care a spus că a lucrat în moduri nedemocratice în Europa de Vest, fiind intolerantă la opiniile alternative.
„Democrația creștină nu este liberală … Este iliberală, dacă doriți”, a spus Orban.
Spre deosebire de democrația liberală, a spus el, creștin democraţia respinge multiculturalismul și imigrația, în timp ce a fi anti-comunist înseamnă să crezi în valorile creștine.
„Spunem la revedere elitei din 1968”
„Ne confruntăm cu un moment important: spunem la revedere nu doar democrației liberală, ci şi elitei din 1968”, a spus el, făcând aluzie la valul internaţional de lefetişti care au protestat împotriva guvernelor conservatoare din multe țări.
Vineri, Orban a salutat fondarea grupului “Mişcarea,” anti-UE, de către Steven Bannon, un fost consilier al preşedintelui american Donald Trump, care va veni în sprijinul votului naționalist și anti-imigrant pentru Parlamentul European de anul viitor.
Legi anti-Soros
Partidul Fidesz al lui Orban, care conduce cu fermitate sondajele de opinie, a demonizat miliardarul american George Soros, născut în Ungaria, precum și grupurile de caritate liberale pe care le susține. Fidesz a impus în legislația maghiară restrângea activităţii acelor grupuri ale societății civile care încurajează migrația ilegală. Orban îl acuză pe Soros că promovează imigrația în masă pentru a submina cultura creștină a Europei. Soros neagă acest lucru, susţine Reuters.
Orban a construit, de asemenea, relații fierbinţi cu Rusia, care construiește o uzină nucleară în Ungaria. În calitate de prim ministru a criticat în repetate rânduri sancțiunile UE impuse Rusiei după anexarea regiunii Crimeea din Ucraina în 2014.
Viktor Orban a participat vineri la reuniunea Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia „Pro Minoritate” din Ungaria.