Klaus Iohannis, de partea petroliștilor în ”războiul gazelor” din Marea Neagră
Preşedintele României Klaus Iohannis a trimis astăzi Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere off-shore.
„Considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative. Totodată, apreciem că prevederile legii supuse reexaminării ar trebui să cuprindă dispoziţii clare, lipsite de echivoc şi cu perspectivă durabilă, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar dezvoltării parteneriatului stat-investitori, în sensul asigurării predictibilităţii necesare, iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre” – se arată în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Jocurile din spatele legii off-shore
Legea off-shore în formula actuală a fost adoptată de Parlament în sesiune extraordinară. Mai exact, pe 12 februarie inițiativa a primit votul Senatului iar pe 9 iulie, după mai multe amendamente schimbate a fost adoptată în Camera Deputaţilor.
Legea off-shore girată de Dragnea în Parlament a fost foarte puternic atacată de companiile petroliere. Aceasta prevede ca 50% din gazele extrase din Marea Neagră să fie tranzacționate pe piața din România iar sumele încasate din revedenţe şi impozite suplimentare să alimenteze fondul special creat prin ordonanţa parteneriatului public-privat.
Conform declarațiilor guvernamentale, aceste modificări vor aduce peste 20 de miliarde de dolari la bugetul de stat. După modificările impuse de Dragnea, consorțiile petroliere au început o campanie media prin care anunță că sunt șanse mari ca gazele din Marea Neagră să rămână nexploatate. În primă fază, campania media a companiilor pare să nu fi reușit dar după acțiunea de astăzi a președintelui se vede clar că lobby-ul funcționează la cel mai înalt.
Prin această mișcare, Klaus Iohannis face o mare favoare companiilor petroliere și continuă războiul cu Guvernul pe toate fronturile, chiar dacă acest război afectează dezvoltarea României.
În fotografie, Klaus Iohannis cu Rex Tillerson, fost secretar de stat al SUA, dar și CEO al ExxxonMobile, una dintre companiile care vor să exploateze hidrocarburile din Marea Neagră.