După plecarea Siminei Tănăsescu, Klaus Iohannis nu mai are constituționaliști

Alina Maria Bogdan OPINIE Principal

Lipsit de juriști de marcă, președintele vede conflict constituțional și în luarea vacanțelor.

Sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis la CCR, cu privire la delegarea atribuțiilor pe perioada în care premierul Viorica Dăncilă, pe perioada concediului de odihnă, este de două ori ridicolă.

Odată că domnia sa este un turist calificat, neratând concediile după concedii pe durata unui an calendaristic, făcând gurile rele să afirme că el e mai mult în vacanțe decât la serviciu. Un calcul rapid ar arăta că, în câteva luni pe an, țara noastră ar fi lipsită de președintele ales. Ceea ce este, desigur, absurd. Concediul nu echivalează cu imposibilitatea exercitării prerogativelor legale, cum se poate întâmpla în cazul unei boli, a unei intervenții medicale serioase, a unui accident sau orice alt eveniment de natură excepțională.

A doua oară că domnia sa invocă articolul 107 din Constituție care prevede: ”Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”. Articolul 106, la care se face referire mai sus, prevede: “Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.”

Or, în mod evident, Viorica Dăncilă nu este nici decedată, nici condamnată cu pierderea drepturilor electorale, nici declarată incompatibilă cu funcția și nici revocată de Parlament. Nefiind nici în comă, nici dată dispărută, concediul de 7 zile luat de primul ministru ar constitui un impediment pentru exercitarea funcției doar dacă Dăncilă ar pleca, de exemplu, pe Lună. Ceea ce putem exclude, totuși.

Inutil să mai adaugăm că toți premierii desemnați de Klaus Iohannis din 2015 până azi (Ponta, Grindeanu, Tudose) și-au luat concedii prin delegarea atribuțiilor unui reprezentant din rândul Guvernului – Gabriel Oprea, respectiv Sevil Shaiddeh. Nici vorbă de interimat, nici vorbă de imposibilitatea exercitării mandatului legal, nici vorbă de conflict constituțional. Dacă după 4 ani de mandat, Klaus Iohannis se trezește astăzi cu o nouă interpretare a legii fundamentale, atunci e grav și nu i-ar strica o vacanță.

În nicio lege nu scrie că interimatul trebuie aprobat de președinte. Dar Klaus Iohannis, pentru a nu-și ieși din mână atacă tot la CCR. Mâine, poimâine și prețul pătrunjelului.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
”Hotelul familiei senatorului PNL Eleonora Carmen Hărău violează peisajul Castelului Corvinilor”
Hotelul de lux, construit de familia senatorului PNL Eleonora Carmen Hărău, care se ridică în ...