”Demonii” financiari se potolesc. Încep să le scadă puterea
Datoria externă, ROBOR, dobânda de politică monetară, inflația, ”sulițele” de luptă ale propagandei sistemului, încep să se domolească, după o creștere în parametrii normali, conform specialiștilor consultați de Newstandard.ro
La o inflație de 4,5 %, creșterile salariale au fost de 14%. Numai în luna iulie pensiile au crescut cu 10%, conform datelor de la Ministerul Muncii.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut luni pe piaţa interbancară cu 0,07 puncte procentuale, până la 3,40% pe an, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, luni, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, remis presei.
De asemenea, Consiliul a mai hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an.
Inflația va fi negativă pe luna iulie, a prognozat Liviu Dragnea, președintele PSD.
Pe orice piață cu creșteri salariale prima reacție este creșterea ratei de referință, urmată de cea a dobânzilor. Spre indignarea lui Donald Trump, rata de referință a FED, care este o bancă privată, a crescut săptămâna trecută la 2,5%, în condițiile unei măriri salariale de 5%.
Pe Mario Draghi, președintele Băncii Europene, îl sperie un euro prea puternic, dar e optimist în ceea ce privește creșterea economică. Rămâne celebră afirmația sa, ”dacă ar fi după mine, aș impune un procent fix de inflație de 2,5%”. În opinia sa o astfel de rată e benefică economiei.
Indicele de consum a crescut în luna iunie, față de iunie anul trecut cu 7%, cu o creștere semnificativă la tutun și alcool.
Media veniturilor pe gospodărie, conform INS, este de 3.400 de lei, din care spre îngrijorarea consultanților fiscali, doar 0,03 % ajung în investiții.
O rată mai sporită poate fi înregistrată la românii veniți din străinătate care își construiesc în țară case. Ei adus, conform BNR, anul trecut 3 miliarde de Euro. Nu există un studiu privind destinația banilor, pentru că majoritatea lucrează la negru.