”Demonii” financiari se potolesc. Încep să le scadă puterea

Marius Ghilezan OPINIE Principal

Datoria externă, ROBOR, dobânda de politică monetară, inflația, ”sulițele” de luptă ale propagandei sistemului, încep să se domolească, după o creștere în parametrii normali, conform specialiștilor consultați de Newstandard.ro

La o inflație de 4,5 %, creșterile salariale au fost de 14%. Numai în luna iulie pensiile au crescut cu 10%, conform datelor de la Ministerul Muncii.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut luni pe piaţa interbancară cu 0,07 puncte procentuale, până la 3,40% pe an, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

 

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, luni, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, remis presei.

De asemenea, Consiliul a mai hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an.

 

Inflația va fi negativă pe luna iulie, a prognozat Liviu Dragnea, președintele PSD.

 

Pe orice piață cu creșteri salariale prima reacție este creșterea ratei de referință, urmată de cea a dobânzilor. Spre indignarea lui Donald Trump, rata de referință a FED, care este o bancă privată, a crescut săptămâna trecută la 2,5%, în condițiile unei măriri salariale de 5%.

Pe Mario Draghi, președintele Băncii Europene, îl sperie un euro prea puternic, dar e optimist în ceea ce privește creșterea economică. Rămâne celebră afirmația sa, ”dacă ar fi după mine, aș impune un procent fix de inflație de 2,5%”. În opinia sa o astfel de rată e benefică economiei.

Indicele de consum a crescut în luna iunie, față de iunie anul trecut cu 7%, cu o creștere semnificativă la tutun și alcool.

Media veniturilor pe gospodărie, conform INS, este de 3.400 de lei, din care spre îngrijorarea consultanților fiscali, doar 0,03 % ajung în investiții.

O rată mai sporită poate fi înregistrată la românii veniți din străinătate care își construiesc în țară case. Ei adus, conform BNR, anul trecut 3 miliarde de Euro. Nu există un studiu privind destinația banilor, pentru că majoritatea lucrează la negru.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
UE trece de partea Iranului în conflictul cu SUA
Statele Unite ale Americii au anunțat că de astăzi vor reimpune sancțiuni economice puternice Iranului, ...