New Europe: Debarcarea Laurei Kövesi din fruntea “anticorupției”, șansă de aur…

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

“Lupta anti-corupție din România, de mult subiectul unor acuzații de abuz de putere, a ajuns la un punct critic. Laura  Kövesi, longevivul și mult-lăudatul procuror-șef al DNA, a fost dată afară din funcție. Duhoarea unei justiții politizate care plana asupra mandatului său nu a mai putut fi suportată” – a scris New Europe, un săptămânal belgian specializat în activitatea UE, care ajunge în toate instituțiile europene de la Bruxelles.

Articolul începe cu un raport european, care arată România este țara din UE care încalcă cel mai mult drepturile omului. Țara noastră a pierdut 272 de procese la CEDO, pe spețe care țin de drepturile omului, cu 100 mai mult decât următoarea clasată din UE, Grecia. Doar Rusia și Turcia, care nu mai pot fi considerate democrații de multă vreme, ne întrec. 232 din 272 de cazuri au fost fost legate de condițiile proaste din detenție și de încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Înlocuitorul lui L.C. Kövesi la șefia DNA, care va fi ales de ministrul Justiției Tudorel Toader, “are potențialul de la elimina stigmatul abuzurilor de pe justiția românească. Decizia va arăta dacă România vrea să respecte la modul serios prezumpția de nevinovăție și cursul firesc la justiției” – a notat New Europe.

Primul pas pentru viitorul luptei anticorupție trebuie să fie întreruperea relației dintre DNA și SRI, pe care publicația belgiană o consideră “toxică” și despre care spune că a creat posibilitatea abuzării sistemului de justiție.” New Europe a mai notat că această relație SRI-DNA aduce aminte de justiția comunistă. “România trebuie să își repare nu numai imaginea, dar și modul democratic de tragere la răspundere a acestor două instituții foarte democratice”.

“Acum este momentul când trebuie făcuți acești pași. Orice întârziere ar însemna că totul va veni prea târziu” – a mai scris cotidianul bruxelles, care mai afirmă că rezultatele anti-corupție pentru care România a primit laude ar fi putut apărea prin săritul unor pași ai procesului de justiției. Acest lucru ar fi dus la încălcări ale drepturilor omului, libertăților civil și independenței justiției.

“Cine o înlocuiește pe Kövesi, modul în care UE îi monitorizează activitatea trebuie să fie hârtia de turnesol a compatibilității României cu standardele europene în domeniul justiției. Fără un progres suficient, trebuie ridicate întrebări serioase legate de faptul că Europa permite membrilor care au aderat recent să dilueze valoarea drepturilor umane cu care continentul se mândrește” – a concluzionat New Europe.

Publicația a fost fondată în 1993 de jurnalistul și publistul grec Basil Coronakis, fost corespondent la mai mult televiziuni internaționale și apropiat de dreapta politică din Grecia. De-alungul carierei sale a dezvăluit mai multe cazuri răsunătoare de corupție în administrație.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Rectificare bugetară: mai mulți bani pentru educație, sănătate, finanțe. PIB-ul se apropie de 200 mld Euro
În Proiectul primei rectificări bugetare din 2018, prezentat de Ministerul Finanțelor Publice, sunt alocați mai ...