Rectificare bugetară: mai mulți bani pentru educație, sănătate, finanțe. PIB-ul se apropie de 200 mld Euro

Alina Maria Bogdan ECONOMIC Principal

În Proiectul primei rectificări bugetare din 2018, prezentat de Ministerul Finanțelor Publice, sunt alocați mai mulți bani pentru ministere Educației, Sănătății, MAI și Finanțelor. Pe de altă parte, pentru serviciile de informații au fost făcute diminuări. În primele șase luni s-a înregistrat un plus de venituri de 5,99 miliarde de lei, deci o rectificare pozitivă.

 PIB-ul se apropie de 200 miliarde de Euro

Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării creșterii economice de 5,5% utilizată la fundamentarea legii bugetului de stat de anul 2018. Astfel, PIB-ul nominal estimat s-a majorat la 945 de miliarde de lei, față de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat inițial”, se arată în comunicat.

Principalele creșteri:

 • veniturile bugetului general consolidat se majorează cu suma de 5,99 miliarde de lei, ca urmare a creșterilor încasărilor bugetare.
 • bugetul asigurărilor sociale de stat +897,1 milioane de lei.
 • bugetul asigurărilor pentru șomaj +245,9 milioane de lei.
 • bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate +1,2 miliarde de lei.
 • bugetele locale +3,48 miliarde de lei
 • Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu 7,09 miliarde de lei.

MFP precizează că s-au asigurat fonduri suplimentare de 1.125,9 milioane de lei pentru bugetele locale.

Ministerului Sănătății i-au fost alocate 333,6 milioanede lei, din care:
– 418,3 milioane lei pentru achiziționarea de incubatoare și alte echipamente medicale pentru mamă și copil, pentru programe și acțiuni de sănătate, pentru achiziția unor echipamente de testare auditivă pentru nou-născuți;
– 140 de milioane de lei pentru dotări cu aparatură medicală în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar”, derulat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare;
– 65,2 milioane de lei pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă.

„Întrucât veniturile bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate s-au realizat în proporție mai mare decât estimările inițial, s-a diminuat subvenția de echilibrare cu 139,7 milioane de lei”, se menționează în comunicat.

Ministerului Finanțelor Publice i-au fost alocate, pentru acțiuni generale, 1.278,8 milioane lei per sold din care:
– 765,5 milioane de de lei pentru contribuția României la bugetul UE;
– 240 de milioane de lei pentru schemele de ajutor de stat pentru investiţii şi rambursarea accizei la carburanţi pentru transportatori;
– 200 de milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară din care se va asigura finanţarea referendumului pentru redefinirea familiei şi a sumelor necesare înlăturării efectelor calamităţilor;

– 580,7 milioane de lei, în principal pentru plata despăgubirilor acordate în baza legilor de restituire a proprietăților, pentru cheltuieli de investiții în infrastructura IT și dotarea ANAF, precum și pentru participarea României la capitalul Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură.

În continuare, Ministerul Afacerilor Interne primește 366,3 milioane de lei, per sold, din care 100 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat, 100 de milioane de lei cheltuieli cu salariile şi 150 de milioane de lei pentru cheltuieli de investiții.

Ministerului Educației Naționale i se alocă 178,1 milioane de lei, din care:
– 200 de milioane de lei pentru burse și despăgubiri civile;
– 51,3 milioane de lei pentru cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă destinate Proiectului privind învățământul secundar;
– 23,5 milioane de lei cheltuieli de investiții la unitățile de învățământ; au fost reduse sumele identificate ca economii la alte naturi de cheltuieli.

250 de milioane de lei pentru infrastructură

Ministerului Transporturilor i se alocă 170,5 milioane de lei, din care 230 de milioane de lei pentru facilitățile la transport acordate diferitelor categorii sociale (studenți, pensionari, veterani de război etc.), 250 de milioane de lei pentru investiții ale agenților economici în infrastructura publică de transport rutier și feroviar.

În același timp, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale i se alocă 73,4 milioane de lei, din care 100 de milioane de lei pentru plată deconturi la motorină trimestrul II 2018 și 21 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura de îmbunătățiri funciare. Au fost reduse sumele identificate ca economii la alte naturi de cheltuieli.

Secretariatului General al Guvernului i se alocă 147,8 milioane de lei, per sold, din care 115,5 milioane de lei în principal pentru Catedrala Mântuirii Neamului, 5 milioane de lei pentru Programul „Investește în tine” și 5 milioane de lei pentru schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică.

Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate este suplimentat cu 557,5 milioane de lei, per sold, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale ale personalului din unitățile sanitare.

Bugetul asigurărilor sociale de stat este suplimentat cu 852,1 milioane de lei, per sold, în principal pentru asigurarea drepturilor de pensie.

Dimunări ale bugetelor la SRI; SIE, STS

Potrivit Finanțelor, „diminuările au fost operate de la:

 • Serviciul Român de Informații (-113 milioane de lei),
 • Ministerul Cercetării și Inovării (-122,1 milioane de lei),
 • Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (-44,2 milioane de lei),
 • Ministerul Energiei (-47,7 milioane de lei),
 • Ministerul Afacerilor Externe (-35,1 milioane lei),
 • Serviciul de Protecție și Pază (-22,7 milioane lei),
 • Ministerul Turismului (-17,3 milioane de lei),
 • Serviciul de Informații Externe (-16,5 milioane lei),
 • Serviciul de Telecomunicații Speciale (-16,2 milioane lei)”.
Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Mugur Isărescu îl confirmă pe Liviu Dragnea: în iulie vom avea o inflație negativă
Vom avea o inflație negativă în luna iulie, anunța Liviu Dragnea, duminică pe postul Antena ...