Teodor Meleșcanu: Dosarul mutării Ambadasei la Ierusalim, aproape gata de prezentare
Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, a anunțat ieri, în timpul prezentării bilanțului primelor șase luni în fruntea MAE, că dosarul privind mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim mai are nevoie doar de o semnătură, înainte să poată fi prezentat public.
“Acest document a fost elaborat de către MAE, cu participare unui număr important de ministere şi servicii specializate. Am căutat să punem pe două coloane care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, care sunt problemele juridice pe care le ridică o asemenea iniţiativă, având în vedere că există o rezoluţie a Consiliului de Securitate, 478, care prevede în mod direct faptul că toate ţările trebuie să îşi aibă în relaţiile diplomatice cu Israelul ambasadele la Tel Aviv.” – a spus șeful diplomației românești.
Mutarea Ambasadei României la Ierusalim are atât avantaje, dar și dezavantaje, dar acestea nu pot fi cuantificate, a mai transmit Teodor Meleșcanu. 10% din populația Israelului este formată din imigranți români și din descendenții acestora. Analiza va ajunge la președinte, la premier și la președinții celor două camere ale Parlamentului. Obiectivul MAE este găsirea unei poziții comune pe acest subiect la nivelul tututor decidenților politici din România.
Statele Unite au fost prima țară care și-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Evenimentul a avut loc pe 14 mai 2018, atunci când s-au împlinit 70 de ani de la Declarația de Independență a Israelului. Mutarea a venit după ce președintele Donald Trump a decis să recunoască Ierusalimul drept capitala statului Israel. Și alte țări, printre care Cehia, România și Honduras iau în considerare mutarea ambasadelor la Ierusalim.
O asemenea decizie este controversată la nivel internațional deoarece statutul juridic al orașului sfânt nu a fost încă stabilit. Israelul a spus încă de la fondare că Ierusalim este capitala statului evreu. Dar palestienii vor Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat Palestina independent. Potrivit ONU, statutul Ierusalimului va fi decis la pachet cu o soluție pentru conflictul israeliano-palestinian.