PNL mobilizează lumea la mitingul diasporei pentru Iohannis, iar USR pentru Cioloș. Cine ia frișca tortului de 300.000 de voturi?

Dragoș Nelersa ACTUALITATE Principal

Cu o zi înaintea protestului diasporei din 10 august, organizatorul oficial este încă o necunoscută. Federația Românilor de Pretutindeni a refuzat să semneze protocolul cu Primăria Capitalei, acuzând că l-a primit prea târziu. În acest moment, sunt implicate oficial în mobilizare mai multe organizații civice din afară și din România. Nu se știe însă mare lucru despre organizatorii neoficiali și mai ales despre implicarea partidelor politice în acest eveniment.

Există, fără îndoială, o mobilizare organică a diasporei realizată mai ales prin Facebook. Este însă foarte greu de crezut că zeci sau chiar sute de mii de oameni vor poposi, vineri, în Piața Victoriei numai prin acest tip de acțiune civică. Există, de asemenea, diverse organizații civice din diaspora, dar ele urmăresc mai mult obiectivele românilor în comunitățile din care fac parte și au, în general, o slabă capacitate de organizare. Diaspora, în ansamblu, nu este o organizație și nici nu este în vreun fel unită de un obiectiv anume, ci membrii săi sunt distribuiți în toată Europa, având interese specifice, în funcție de țara în care locuiesc, de activitatea pe care o desfășoară etc. În plus, distanța față de țară este un obstacol important. Participarea la un miting la București – în condițiile în care cei mai mulți români plecați nu provin din București – presupune o investiție financiară și de timp pe care mulți nu și-o permit. Singurele organizații care urmăresc obiective interne României și au capacitate de mobilizare sunt partidele politice.

După cum se știe, Dacian Cioloș a anunțat public că va participa la acest protest anti-guvernamental, invitând totodată pe toți simpatizanții săi să participe. Partidul lui Cioloș nu este însă înființat, iar capacitatea sa de organizare, mai ales în diaspora, este redusă. Cioloș mizează pe protestul diaspora pentru acumularea de capital politic, dar implicarea sa directă în aducerea românilor din afara țării nu poate fi prea mare. Cioloș poate asigura prezența la miting a multor bucureșteni, dar cam atât.

Se știe de asemenea că, acum câteva zile, președintele PNL Ludovic Orban a încurajat membrii de partid și simpatizanții să vină la protest. Declarația era previzibilă, se ridică însă întrebarea dacă PNL a făcut ceva mai mult decât să adreseze o invitație publică de participare. Este o ipoteză de bun-simț că PNL s-a mobilizat pentru a-i aduce la București pe românii din diaspora. Liberalii au un interes politic direct de a asigura succesul acestui protest și sunt, practic, singurii din opoziție care dețin organizații puternice în diaspora. Acest lucru a fost evident la alegerile din 2014, când PNL a reușit să ducă la urne un număr mult mai mare de români din diaspora decât votaseră în mod tradițional. Nu în ultmul rând, liberalii dețin poziții cheie în zone din care au plecat mulți români (Suceava lui Flutur, Aradul lui Falcă etc.). La alegerile din 2014, Vasile Blaga a întreprins acțiuni disperate de mobilizare a diasporei, aportul său la succesul în alegeri al lui Iohannis fiind recunoscut de toată lumea.

La întâlnirea care a avut loc, înainte de Consiliul Național al PNL, între foștii pedeliști, Vasile Blaga l-a convocat și pe unul din liderii PNL Diaspora, Viorel Badea. Întâlnirea a marcat revenirea lui Blaga la vârful PNL în contextul apropierii alegerilor europene. Pedeliștii doresc fix o jumătate din lista pentru europene. Viorel Badea, care țintește un loc de europarlamentar, a fost cel mai probabil chemat special pentru organizarea protestului diasporei. Extinderea PNL în diaspora este esențială, în acest moment, pentru că PNL stagnează în intenția de vot internă, iar Cioloș riscă să rupă – până la alegerile prezidențiale – o parte importantă din voturile românilor care au plecat în țările din Vestul Europei. Nu este deloc exclus ca organizarea ca la carte a acestui protest să fie o promisiune pe care Blaga și Orban i-au făcut-o lui Iohannis pentru ca acesta să poată participa și el, în concurență tacită cu Cioloș. Iohannis are mare nevoie să atragă din nou diaspora de partea sa, la fel ca în 2014. Se poate spune deci că protestul diasporei este organizat de PNL pentru Iohannis și de USR pentru Cioloș.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Veste bună pentru bucureșteni: metroul din Drumul Taberei va fi inaugurat în 2019
Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a reconfirmat, miercuri seara, într-o emisiune TV, că Metrorex va termina ...