România, cel mai important partener comercial al Republicii Moldova

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

România este de departe cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Peste un sfert din totalul exporturilor moldovenești, cu o valoare de aproape 347 de milioane de dolari, au ajuns pe piața românească.

Exporturile moldovenești în România au fost de 1,6 ori mai mari decât în tot spațiul CSI (țările foste sovietice). Și mai categorică este comparația cu Rusia. Românii au cumpărat de trei ori mai multe produse basarabene decât rușii.

În total, 68,5% dintre produsele exportate de Republica Moldova au ajuns în Uniunea Europeană. În fosta URSS, cândva partenerul tradițional, au ajuns mai puțin: 16%.

România este principala țară de origine a importurilor moldovenești. 14,2% dintre produsele cumpărate din străinătate de Republica Moldova au venit din țara noastră. Rusia este din nou în urmă, cu 11,8% din importuri. Uniunea Europeană conduce. Peste jumătate din importurile moldovenești au venit din spațiul comunitar, de două ori mai multe decât din fosta URSS.

Datele provin de la biroul moldovean de statistică și sunt pe prima jumătate a anului 2018, adică între ianuarie și iunie 2018. Din cifrele oficiale mai observăm că atât România cât și Uniunea Europeană și-au crescut ponderea în schimburile comerciale ale Republicii Moldova față de anul trecut.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
ADRIAN SEVERIN: „Judecătorul Stan Mustață a fost asasinat!”
Adrian Severin este unul dintre puținii oameni care i-au văzut suferința și degradarea fizică judecătorului ...