Protestatar din Piața Victoriei: Plecăm pentru că ne e teamă de violențe!

Cosmin Ionescu ACTUALITATE Principal SOCIAL

Este ora 18:30 și protestatarii s-au strâns deja de 3-4 ore în Piața Victoriei. Prezența la protest este mult mai scăzută decât în alte ocazii și din ce în ce mai mulți oameni părăsesc piața pe fondul unor ciocniri violente între Jandarmi și protestatari. Violențele au început devreme și au acționat ca un factor de descurajare consistent pentru cei care doreau să-și susțină agenda în piața publică. Am discutat cu protestatari de toate vârstele și tipurile pentru a vedea care sunt doleanțele lor, de ce au venit și care sunt motivele pentru care sprijină în continuare sau nu cauza Pieței Victoria.

Mariana Bredec, 52 de ani, asistent îngrijire bătrâni, Ferentillo, Italia

De ce sunteți aici?

Vrem să primim subvenții ca să ne întoarcem în țară. Ne-am săturat să muncim la străini. Vrem să avem un motiv să ne întoarcem, să primim un ajutor ca să ne restabilim la noi acasă. Se dau subvenții la agricultori, la bătrâni, la tot felul de lume, numai nouă nu ne dau nimic ca să ne convingă să revenim în țară.

Credeți că această manifestație vă va ajuta să vă atingeți scopul?

Lumea a venit aici să se bată domnule, să se ia la bătaie cu jandarmii, nu să obțină lucruri. Ne strângem acasă odată la un an sau doi și cand venim o zi pana aici ca să spunem și noi ce ne doare, vin unii și se iau la bătaie cu polițiștii. Așa nu se discută, cu pumnul.

Marinela Petcu, 36 de ani, lucrător comercial, Coventry, Regatul Unit

De ce plecați din piață?

Plec pentru că nu vreau să mă asociez cu acești oameni. Am copii acsă și sunt dependentă de muncă. Nu-mi permit să fiu rănită și să stau acasă pentru că nu are cine să ne sprijine. Vă spun sincer, am rămas mai dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat aici decât de ceea ce se scrie și se spune despre România în presă. Sunt acte pe care nu le aprob. Omaneii înjură, urlă, ca la stadion. Eu nu sunt huligan și nu-mi crsc copiii să fie huligani!

În paralele un bărbat trece pe lângă noi și țipă:

Plecăm pentru că ne este teamă de violențe! N-am venit aici să ne rupem oasele!

Dumitru Ghervan, 24 de ani, ospătar, Kettlebrook, Regatul Unit

Ce părere aveți despre organizarea mitingului?

Cred că glumiți! Ce orgaizare. Unii s-au trezit peste 27 de ani să ceară punctul 8 de la Timișoara. Alții flutură lupul dacic de parcă asta este problema noastră. Alții au venit să urle și să se bată. Am văzut steaguri tricolore puse invers, cu roșu la catarg. Sunt mii de mesaje dispersate. Nu este nicio voce comună. Am venit degeaba aici. Am crezut că avem un crez comun dar de fapt, toți frustrații din București și din țară au venit ca să ceară ce le-a trecut lor prin cap.

Ați auzit că Dacian Cioloș a renunțat la a mai veni în piață?

Știm de pe Facebook! Unde să vină în toată nebunia asta? Nu poți ca tehnocrat să te asociezi cu toți oamneii ăștia. Am văzut oameni în stare de ebrietate, oameni veniți din provincie. Sunt oameni care au scris injurii din baloane. Nu cred că-și poate asuma așa ceva.

Piața Victoriei s-a transformat, după cum bine se vede, într-o colecție de dolențe, solicitări și temeri forte pestrițe. Fără program, fără cerințe, fără agendă, românii din Diaspora cer fiecare ceea ce doresc în funcție de convingerile lor și de nivelul lor de cultură. Vocea lor este legitimă, asemeni vocii oricărui cetățean. Însă puterea pumnului pe care unii o aplică este de neînțeles pentru mulți protestatari iar ciocnirile cu jandarmii sunt argumentele negre care gonesc din oameni spre case.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei: „Se exercită asupra forţelor de ordine acte de violenţă”
Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmieri Bucureşti a vorbit seara despre violenţele din Piaţa ...