Două vești bune pentru economie: scăderea inflației anuale și scăderea indicelui ROBOR

Marius Ghilezan ECONOMIC Principal

Într-o săptămână aprinsă politic, culminând cu protestul de din Piața Victoriei, două vești din economie riscă să treacă neobservate: scăderea inflației anuale și scăderea indicatorului ROBOR. Ambele evoluții au un impact rapid asupra veniturilor consumatorilor și, mai mult, sugerează stabilitatea financiară solidă a României. Trendul ascendent al inflației și al indicatorului ROBOR din ultimul an a stârnit îngrijorarea analiștilor economici, dar datele recente arată că politicile Executivului și ale BNR reușesc să țină sub control riscurile economice.

Vineri Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că rata anuală a inflaţiei a coborât în iulie la 4,56%, faţă de 5,4% în iunie. Comparativ cu luna iunie 2018, în iulie rata a fost negativă, cu -0,5%.

Raportat la începului anului, cele mai mari creşteri de preţuri au fost consemnate la transport aerian (15%), gaze (10%), fructe (6,6%), legume şi conserve (5,4%), carne de porc (3,5%), dar prețul la ouă a scăzut cu 28%.

Datele INS validează prognoza BNR, publicată la începutul săptămânii. Banca Națională a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a redus estimările pentru finele lui 2019, de la 3% la 2,7%.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la valoarea de 3,30%, de la 3,33%, rezultă din datele. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, şi-a continuat scăderea până la valoarea de 3,44%, de la 3,45%.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
România, pe locul 5 la producția de grâu în Uniunea Europeană
Fenomenele meteo extreme de anul acesta au dus preţul grâul la cel mai înalt nivel ...