Statul New York va promova o lege de supraveghere a procurorilor de către o comisie independentă
Statul New York ar urma că creeze, în premieră pentru Statele Unite, o comisie independentă și publică, menită să investigheze erorile comise de procurori. Legislativul statal a adoptat proiectul de lege cu o majoritate covârșitoare și acum este pe masa guvernatorului Andrew Cuomo, care trebuie să-l ratifice.
Comisia va avea puterea de a investiga plângerile la adresa procurorilor, de a-i face pe aceștia să depună mărturie și să predea documente. Structura nu îi va pedepsi direct pe procurori, dar poate emite avertismente și recomandări de sancțiune, care pot merge până la a îi recomanda guvernatorului să-i demită pe cei care au încălcat normele în vigoare.
Comisia ar urma să aibă 11 membri – doi numiți de guvernator, trei de către judecătorul șef al statului iar restul numiți de liderii ambelor partide din legislativ. Rezultatele tuturor investigațiilor ar urmă să fie publicate într-un raport.
Board-ul editorial al New York Times, adică jurnaliști de top, specializați în mai multe domenii, recomandă guvernatorului să aprobe această lege, deoarece nu doar va înlesni pedepsirea procurorilor murdari, dar și va schimba mentalitatea de “câștig cu orice cost” care infectează prea mulți procurori newyorkezi. Siguranța publică s-ar îmbunătăți, cred autorii, deoarece mai puține resurse ar fi alocate pe anchetarea celor nevinovați iar contribuabilii nu vor mai trebui să suporte atât de multe despăgubiri pentru victimele procurorilor proști.
Proiectul de lege se bucură de un sprijin larg din partea tuturor partidelor, un lucru de mirat în SUA de astăzi. Singurii care se opun sunt chiar procurorii, care spun că respectă deja un cod etic serios și că sunt multe moduri prin care pot fi trași la răspundere.
Autorii dau și exemple concrete care să le susțină recomandarea făcută guvernatorului Andrew Cuomo. Din cele 250 de exonerări, care au avut loc în statul New York după 1989, o treime au fost legate de procurori care și-au făcut defectuos datoria. Asta înseamnă că ori au umblat la probe, ori au ascuns probe care ar fi fost în favoarea inculpatului, ori că au forțat un martor să depună mărturie mincinoasă. Articolul prezintă și un caz real: Jabbar Collins a stat 16 ani la închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. El a fost eliberat în 2010 după ce martorul-cheie și-a schimbat depoziția iar un judecător federal a descoperit că procurorul de caz a ascuns probe care l-ar fi favorizat pe acuzat. Jabbar Collins a primir 13 milioane de dolari despăgubiri, bani care au venit din buzunarul plătitorilor de taxe din New York. Procurorul nu a fost pedepsit niciodată, nici pentru cazul Collins, nici pentru altele pe care le-a instrumentat, și s-a pensionat în 2013 cu toate beneficiile.