Sute de angajați Google se revoltă împotriva companiei

Valentin Borcea ACTUALITATE

Sute de angajați ai Google s-au revoltat împotriva planurilor companiei de a crea un motor de căutare special pentru China, care să cenzureze subiectele incomode pentru Partidul Comunist Chinez.

Aceștia au semnat o scrisoare prin care au transmis conducerii că proiectul ridică întrebări morale și etice la care trebuie un răspuns urgent. Angajații Google au spus că este nevoie de mai multă transparență, un proces deschis și ca programatorii să știe ceea ce construiesc. Semnatarii au adus aminte și de o clauză din codul de conduită al Google, “Nu fii rău!” (Don’t be evil)

Google, care nu a vorbit niciodată deschis despre planurile sale de a reveni pe piața chineză, nu a comentat acțiunea angajaților săi, a scris BBC.

Google, companie care a plecat din China în 2010, deoarece spunea că libertatea de exprimare este limitată, s-ar pregăti să facă o plecăciune adâncă la Beijing, potrivit site-ului de știri The Intercept.

Jurnaliștii au notat că Google aproape a finalizat un motor de căutare cenzurat conform cerințelor comuniștilor chinezi. Asta înseamnă că orice căutare legată de drepturile omului, democrație, religie și proteste pașnice vor fi blocate. Programatorii Google au creat și o aplicație pentru Android, care a fost deja prezentată unor oficiali comuniști și care ar putea apărea pe piață în 6-9 luni. 95% dintre chinezi folosesc un telefon să intre online iar cota de piață a Android este de 80%, așa că această aplicație este prioritară. Piața chineză a motoarelor de căutare are o valoare de trei miliarde de dolari.

Informațiile vin chiar de la o sursă din cadrul Google, care a spus că are mustrări de conștiintă deoarece firma pentru care lucrează promovează cenzura.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Lider #rezist recunoaşte că Securitatea vrea să rămână la conducerea ţării
Mircea Ioan Horvat, unul dintre membrii de frunte ai organizației Oradea Civică, membră a grupării ...