Aretha Franklin, “Regina Muzicii Soul”, a murit la vârsta de 76 de ani

Marius Ghilezan INTERNATIONAL Principal

Aretha Frankin, un simbol al muzicii americane timp de șase decenii, a decedat la vârsta de 76 de ani, a confirmat familia artistei. Comunicatul oficial a menționat cauza decesului drept cancer pancreatic.

Muzica Arethei Franklin, cu rădăcini adânci în gospel – dar interpretată într-un stil energic și cu ritmuri de blues – i-a adus supranumele de “Regina Muzicii Soul.”

Artista a rămas pe scena care a consacrat-o și a transformat-o în legendă cât de mult i-au permis doctorii. A renunțat la turnee în februarie 2017, dar a continuat să susțină concerte. Ultimul spectacol l-a avut în noiembrie 2017 când a cântat la gală de strângere de fonduri la New York.

Aretha Franklin s-a născut la 25 martie 1942 în Detroit. Ea și-a început cariera muzicală cântând gospel, stilul muzical religios specific afro-americanilor, în biserica din Detroit unde tatăl ei era pastor. În 1960, la 18 ani  a trecut la muzica laică și a semnat un contract cu celebra casă de discuri Columbia. Dar adevăratul succes îl va cunoaște după 1967 când va trece la Atlantic Records. Acolo a înregistrat melodii celebre precum „Respect”, „Chain of Fools”, „Think”, „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman,” „Don’t Play That Song (You Lied)” și „Spanish Harlem.” Până la finalul anilor 1960 era deja cunoscută drept “Regina Muzicii Soul”. În 1968, a cântat la înmormântarea lui Martin Luther King Jr.

De-alungul carierei, Aretha Franklin a câștigat 18 premii Grammy, a lansat 224 de albume de studio și live, compilații și single-uri, dintre care jumătate au intrat în topul Billboard. De asemenea, a vândut și peste 75 de milioane de discuri. Revista Rolling Stone a inclus-o pe listele Top 100 Cei mai mari artiști și Top 100 Cei mai mari cântăreți.

Aretha Frankin a avut o viață grea la început. Primii doi copii i-a făcut la 12, respectiv 14 ani, cu tați diferiți. De asemenea, a mai avut un copil în 1964 cu soțul său de atunci, Ted White iar după divorțul de acesta, în 1970, a făcut un copil cu managerul său de turneu. Toți patru sunt băieți.

Artista a crescut și a locuit în Detroit până la mijlocul anilor 1970, s-a mutat o perioadă în Los Angeles, apoi s-a întors la Detroit în 1982 unde a rămas până la finalul vieții. Aretha Franklin a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame în 1979. În 1987, a devenit prima femeie primită în Rock and Roll Hall of Fame.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Viorica Dăncilă s-a plâns liderilor UE că s-a încercat răsturnarea guvernului prin violenţă
Premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui CE, ...