MAE: Identitatea națională și valorile europene sunt complementare
România își va propune inițiarea unui dialog pe valorile comune europene cu accent pe componenta de coeziune și conceptul de demnitate umană, în perioada cât timp va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat ministrul delegate pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Oficialul român a mai spus că proiectul „Europa valorilor comune“ va fi unul printre pilonii de bază ai președinției românești.
O uniune mai eficientă orientată spre nevoile cetăţeanului
„Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va pune aşadar în prim-plan cetăţeanul şi nevoile sale, iar eforturile noastre se vor concentra cu precădere pe dosarele legislative şi nelegislative cu impact direct și imediat asupra vieții de zi cu zi a celor 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. În acest sens, vom susţine ferm măsurile îndreptate înspre obiectivul unei Uniuni mai eficiente, care să asigure egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre și toţi cetățenii europeni.” a transmis Victor Negrescu în timpul unei conferințe ce a avut loc la Negrești-Oaș.
România va prelua președinția rotativă a UE la 1 ianuarie 2019, atunci când țara noastră va prelua ștafeta de la Austria. Este pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană când România va deține acest mandat, care va avea o durată de șase luni.
În timpul președinției românești se va întâmpla cel mai dramatic eveniment din istoria proiectului european, anume ieșirea Marii Britanii din UE. Va fi pentru prima oară când un stat părăsește blocul comunitar. Ziua Brexitului va fi 29 martie 2019, atunci când expiră cei doi ani de la activarea articolului 50 din tratatul UE.
Pe 9 mai 2019, liderii celor 27 de state membre care vor mai fi atunci în Uniunea Europeană se vor aduna la Sibiu pentru un summit în timpul căruia se va vorbi despre viitorul proiectului european după Brexit. Se va discuta despre modul în care a fost implementată așa-numita “Agendă a Liderilor”.
Agenda liderilor este un program de lucru concret care își propune să înlăture blocajele care afectează principalele provocări și priorități politice ale Uniunii Europene și să găsească soluții pentru acestea. Agenda urmărește să abordeze, la cel mai înalt nivel, chestiunile cele mai controversate, inclusiv migrația, reforma zonei euro și finanțarea viitoare a UE.
Agenda liderilor a fost creată de Donald Tusk la cererea liderilor UE reuniți la Tallinn, în Estonia, la 28 septembrie 2017. Obiectivul acesteia este de a intensifica eforturile de găsire a unor soluții inclusiv pentru chestiunile cele mai dificile, menținând totodată unitatea UE. Agenda a fost elaborată în urma unor consultări cu cei 28 de șefi de stat sau de guvern ai UE. La 20 octombrie 2017, Consiliul European a aprobat fără rezerve Agenda liderilor.