Patru procurori au depus dosarele de candidatură pentru funcţia de procuror şef al DNA

Alina Maria Bogdan POLITIC Principal

Astăzi este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA. Până la ora limită, la Ministerul Justiţiei şi-au depus candidatura patru procurori: Paula Tănase şi Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea şi Andrei Bodean.

Paula Tănase este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. A intrat în magistratură în 1996 și a mai candidat, fără succes, pentru șefia DNA în 2012.

Prezentă în noiembrie 2017, într-o emisiune la Antena 3, procurorul Paula Tănase s-a declarat de acord modificările propuse de Tudorel Toader la legile Justiției, inclusiv cu înființarea secției speciale de anchetare a magistraților și cu eliminarea președintelui României din procedura de numire a procurorilor șefi

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi activează la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă el a fost detaşat la MApN, începând cu 14 martie 2016, pe o perioadă de trei ani.

În martie 2017, Nicolae Lupulescu a candidat pentru funcţia de şef al DIICOT, el fiind la acea vreme şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul DNA.

Anterior, el a ocupat funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare. Printre altele, Nicolae Lupulescu a condus ancheta privind accidentul aviatic de la Tuzla din 5 iulie 2010, soldat cu moartea a 12 militari.

Procurorul Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruța Kovesi, și era responsabilă pentru activitatea Secției judiciare, activitatea de resurse umane și documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanțare externă, precum și audit.

 

Ulterior, între mai – august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Nițu. În ianuarie 2017, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deținea funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției.

Ea și-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov și apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

Al patrulea înscris în cursa pentru şefia DNA este procurorul DNA Constanța, Andrei Bodean, care s-a remarcat prin anchetarea lui Nicoşor Constantinescu, dar şi prin faptul că a primit o casă în Cluj ca donaţie.

Ministerul Justiţiei a demarat la începutul lunii august o nouă selecţie pentru propunerea de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Candidaţii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până vineri inclusiv.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 29 august, urmând ca în perioada 3 – 5 septembrie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 6 septembrie. 

„Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, menţionează MJ.

Pe 27 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost respinse cele patru candidaturi depuse pentru funcţia de procuror şef al DNA, urmând ca procedura de selecţie să fie reluată.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Scandalul Protocoalelor se amplifică. Eduard Hellvig zice că le-a retras pe cele cu justiţia
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut, vineri, pe Facebook, în calitate de preşedinte al Camerei ...