Cele mai mari firme internaţionale din domeniul apărării vor să producă şi în România

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Comerțul global cu arme convenționale este în creștere și este dominat de Statele Unite. Diplomații americani au fost îndemnați să promoveze activ vânzările de armament și să grăbească ritmul de aprobare al contractelor. Administraţia Trump face bani pe timp de pace.

Potrivit unui raport al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), citat de publicația britanică The Economist, în ultimii 10 ani, piața globală de armament a crescut cu 10%. Cota Statelor Unite din această piață este în creștere fiind de circa 34%, în timp ce cea a Rusiei, al doilea cel mai mare exportator de arme, staţionează la 22%. Următoarele locuri sunt ocupate de Franța, Germania, China și Marea Britanie, care împreună cu SUA și Rusia, însumează 80% din toate tranzacțiile cu arme convenționale.

Nu este de mirare că în topul celor mai mari companii din domeniul apărării realizat de Defensenews.com, una dintre cele mai respectabile surse din industrie, primele locuri sunt dominate de firme americane. Pe primele 6 poziții sunt 5 firme din SUA iar în top 20 sunt 12 companii americane.

Două firme americane de top au câştigat 70 de miliarde de dolari în 2017

Primele două sunt Lockheed Martin și Raytheon, care au câștigat din apărare în 2017 48 de miliarde, respectiv 23,6 miliarde de dolari. Sumele ar arăta așa: 47,985,000,000$ și 23,573,640,000$. În comparație, PIB-ul nominal al României este estimat pentru 2018 la 204 miliarde de dolari.

Ambele companii au afaceri mari în România deja sau plănuiesc investiții majore. Să le luăm pe rând.

Lockheed Martin va livra Armatei Române 54 de lansatoare de rachete HIMARS

Lockheed-Martin va livra României 54 de sisteme de lansatoare multiple de rachete HIMARS, echivalentul american al Katiușei sovietice, un contract în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Țara noastră va deveni astfel primul operator european al acestor arme. Producția lor a început deja în fabrica texană a Lockheed-Martin. Din acest grup mai face parte şi Sikorsky Helicopters, care urmează să deschidă la București, în parteneriat cu Romaero, singurul centru autorizat din Europa pentru echiparea și întreținerea celebrului elicopter UH-60 Black Hawk, cel mai popular elicopter multirol din lume. De asemenea, cei de la Sikorsky sunt dispuși că facă și o linie de asamblare în România pentru Black Hawk, aflat în competiția pentru înlocuirea elicopterelor IAR-330 Puma în dotarea aviației române. Tot produse Lockheed-Martin sunt avioanele F-16 și C-130 Hercules, pe care forțele aeriene le au deja în dotare.

Raytheon va livra rachetele Patriot în valoare de 4 miliarde de dolari 

Raytheon va fi compania care va livra României sistemele de apărare antiaeriană Patriot, un contract în continuare foarte controversat. Cele șapte baterii pe care le vrea țara noastră ar urma să valoreze circa 4 miliarde de dolari. România va intra într-un grup select, fiind a 14-a țară care va avea în dotare rachetele Patriot, unul dintre cele mai performante sisteme de apărare antiaeriană și antibalistică din lume. Raytheon a anunțat că vrea să dezvolte un parteneriat de durată cu partea română și ca firmele românești să fie implicate în construcția și mentenența bateriilor Patriot.

General Dynamics va construi transportoare blindate Piranha V

General Dynamics, pe locul 6 în topul firmelor de armament, va construi viitoarele transportoare blindate Piranha V care vor intra în dotarea Armatei. Contractul a fost semnat la începutul anului 2018 și are o valoare de peste 1 miliard de dolari. General Dynamics va livra 227 de Piranha V, cele mai multe (197) fiind construite la Uzina Mecanică București, unde compania va deschide o linie de producție. Piranha V va înlocui vechile TAB-uri, care nu mai fac față câmpului modern de luptă. În plus, Armata Română are deja în dotare peste 30 de Piranha III.

Airbus produce la Ghimbav

Grupul european Airbus, aflat pe locul 7 în topul DefenseNews, are în România o fabrică de elicoptere la Ghimbav pentru aeronavele multirol H215 (civil) și H215M (militar), variantele moderne ale Pumei aflate în hangerele Aviației Române. Varianta militară H215M urmează să fie produsă în exclusivitate de uzina brașoveană. Oficialii Airbus așteaptă acum comanda promisă de București, dar aceasta se lasă așteptată. Iar venirea americanilor de la Sikorsky în România a complicat situația.

Primele negocieri cu Bell Helicopters s-au derulat de pe timpul guvernului Victor Ciorbea

Lângă fabrica Airbus, ar urma să-și deschisă propria uzină americanii de la Bell Helicopters, parte a grupului Textron, aflat pe locul 20 în topul firmelor din domeniul apărării. România vrea să cumpere 45 de elicoptere de atac AH-1Z Viper și UH-1Y Venom. Ambele sunt cele mai noi și performante variante al arhicunoscutelor Cobra și Huey, aflate în arsenalul Statelor Unite de la războiul din Vietnam încoace. Autoritățile române au transmis că sunt discuții avansate cu Bell în legătură cu acest contract. Marea majoritate a aeronavelor ar urma să fie asamblate în România.Primele negocieri s-au purtat cu Bell Helicopters încă din anii 1997, de pe timpul guvernului Victor Ciorbea.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
O româncă din SUA a creat un program împotriva fake-news
Rada Mihalcea, profesor de computer science la MIT, și echipa sa de cercetători au creat ...