Slovacia mulțumește României pentru eliberarea țării de naziști

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák, i-a transmis omologului său român, Teodor Meleșcanu, aflat în vizită la Bratislava, că apreciază eroismul de care au dat dovadă soldații români care au luptat pentru eliberarea teritoriului Slovaciei de astăzi de sub ocupație nazistă.

Peste 230.000 de soldați români au participat la luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei, care s-a terminat abia pe 12 mai 1945, la 4 zile după sfârșitul oficial al celui De-al Doilea Război Mondial. Armata Română a mers 400 de kilometri pe teritoriu cehoslovac, a trecut peste zece masive montane și patru cursuri mari de apă. În timpul campaniei au fost eliberare peste 1700 de localități. România a plătit un preț mare: peste 65.000 de soldați morți, răniți sau dispăruți. După război au fost făcute peste 6.000 de cimitire pentru militarii români. Dar în 1950, soldații au fost reînhumați în două cimitire mari: unul la Brno, pentru cei căzuți în partea cehă, și unul la Zvolen, pentru cei uciși în partea slovacă.

Cimitirul eroilor români din Brno foto: MAE

Teodor Meleșcanu, prezent la Reuniunea Diplomației Slovace în calitate de invitat, a vorbit despre nivelul foarte bun al relației bilaterale și dorința de aprofundare a cooperării dintre cele două state și a discutat despre convergenţa poziţiilor celor două ţări pe teme de interes european, regional şi internaţional.

Slovacia a deținut deja pentru prima oară președinția rotativă a UE între iulie și decembrie 2016, iar România se pregătește și ea să preia în premieră acest mandat de șase, în ianuarie 2019. Ministrul român de Externe a vorbit și despre viziunea sa pentru viitorul Uniunii Europene: a subliniat importanța eficientizării activității instituțiilor europene și a decidenților europeni, care să răspundă, în primul rând, priorităților cetățenilor europeni și să se reconecteze mai bine cu așteptările acestora. Ministrul  afacerilor externe s-a referit și la rolul special al UE în consolidarea și adaptarea multilateralismului, cu accent pe o colaborare mai strânsă UE-ONU și pe importanța relației transatlantice.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Cele mai mari firme internaţionale din domeniul apărării vor să producă şi în România
Comerțul global cu arme convenționale este în creștere și este dominat de Statele Unite. Diplomații ...